«Αλίφειρα», του Ανδρέα Στάικου

29

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Στάικος

Μουσική: Νίκος Ξυδάκης

Σκηνικά – σχεδιασμός αφίσας: Αλέξης Κυριτσόπουλος

Κίνηση: Κάτια Σαβράμη

Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Σουλιώτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Σαράντης

Κλαρίνο: Φώτης Μυλωνάς

Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου

Παραγωγή: «Εταιρεία Θεάτρου ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ»

 

Ερμηνείες: Δημήτρης Πασσάς (αρχαιολόγος Επαμεινώνδας), Ελένη Ζαραφίδου (Λέλα), Εμμανουέλα Κοντογιώργου (Βαρώνη), Αιμιλία Μήλιου (Παπαγαλίνα)

 

Από το Δελτίο Τύπου: “Το νέο έργο του σημαντικού συγγραφέα Ανδρέα Στάικου «Αλίφειρα», μια εξωφρενική, όσο και πικρή κωμωδία, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του ίδιου, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Ξυδάκη, σκηνικά του Αλέξη Κυριτσόπουλου κι έναν θίασο εκλεκτών ηθοποιών, παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 και για λίγες παραστάσεις στη «Σκηνή Ωμέγα» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

 Η «Αλίφειρα» είναι μια αρχαία πόλη στην νοτιοδυτική Αρκαδία, ήδη ερειπωμένη και λησμονημένη στις περιηγήσεις και περιγραφές του Παυσανία (110 – 180 μ.Χ.), στο κεφάλαιο «Αρκαδικά». Στα αρχαία ερείπια σωρεύτηκαν νέα ερείπια, τα οποία στεγάζουν τα φαντάσματα του νεότερου σύγχρονου οικισμού. 

Μια μυστηριώδης «ανώτερη δύναμη» έχει καθηλώσει στην Αλίφειρα, εκτός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ζωντανούς – νεκρούς κατοίκους, και κάποιους νέους οι οποίοι παραμένουν, για διάφορους σαφείς και ασαφείς λόγους, μέσα στην ερημιά και τη μοναξιά, σε διαρκή και ατέρμονη προσμονή, με συντροφιά τις αρχαίες πέτρες, τις κουκουβάγιες, τις σαύρες και τις αράχνες. Τελευταία φαντάσματα του χωριού, η Λέλα, μια φυσιογνωμία εύθραυστης Καρυάτιδας που πενθεί νεκρούς και ζωντανούς και η Παπαγαλίνα, μια αθώα νεαρή με άδηλες επιθυμίες και προοπτικές. 

Η άφιξη, για πρώτη φορά, μιας αμφιλεγόμενης εκκεντρικής προσωπικότητας και ενός νεαρού αρχαιολόγου με ρομαντικές διαθέσεις, εκλαμβάνονται ως κοσμοϊστορικά γεγονότα που αναστατώνουν και ξυπνούν την Αλίφειρα από τον λήθαργό της. Η παρουσία του «ξένου» αναζωπυρώνει παλαιούς ανεκπλήρωτους έρωτες και δημιουργεί νέες προοπτικές, με αποκορύφωμα την έμμονη φαντασίωση του ζωηρότερου κοριτσιού της συντροφιάς για την πραγματοποίηση μιας μεγαλειώδους ουτοπίας.

Η πραγματικότητα παραμερίζεται. Ανοίγουν οι κρουνοί της φαντασίας, των φαντασιώσεων και του ονείρου που αποτελούν τα υλικά με τα οποία θα αναγερθεί πάνω στην άμμο το νέο, μεγαλοπρεπές κτίσμα της Αλίφειρας”.

 

 Η παράσταση «Αλίφειρα», πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού”.

 

Πρωτότυπο και φιλοσοφημένο έργο του Ανδρέα Στάικου και ανάλογη παράσταση, σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον συγγραφέα (Βοηθός σκηνοθέτη ο Κωνσταντίνος Σαράντης), όπου διέκρινα στοιχεία από το «θέατρο του παραλόγου», του «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» και της ουτοπίας. Μήπως το τέλμα που κυριαρχεί στην Αλίφειρα είναι η ζωή όλων μας, πλέον;

Στο πολύ πετυχημένο και άκρως ενδιαφέρον αποτέλεσμα συνέτειναν και οι άλλοι, εκλεκτοί συντελεστές. Την ωραία πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Νίκος Ξυδάκης. Το ιδιαίτερο – συμβολικό σκηνικό σχεδίασε ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, την απολαυστική κίνηση των ηθοποιών δίδαξε η Κάτια Σαβράμη και τους υποβλητικούς φωτισμούς εμπνεύστηκε ο Χάρης Δάλλας.

Εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς, στους άκρως ιδιαίτερους ρόλους τους, εναρμονισμένες με την «ατμόσφαιρα» του έργου και τα όσα μπορούν να λάβουν χώρα σ’ έναν απίθανο ή κι εξωπραγματικό τόπο. Δικαίως, οι θεατές καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές, στο τέλος. Θερμά συγχαρητήρια!

Διάρκεια: 90 λεπτά

 

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 9:00μ.μ.

 

Εισιτήρια: 15 € (κανονικό) 10 € (φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65 ετών), 8 € (άνεργοι, Αμεα, ομαδικό άνω των 6 ατόμων), 6 € (ατέλειες ΣΕΗ, ΑΣΚΤ, ΠΕΣΥΘ)

 

«Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Σκηνή Ωμέγα»

Ηρώων Πολυτεχνείου 32, & Βασιλέως Γεωργίου, 18535 Πειραιάς

210 4143 300

(Σταθμός Μετρό «Δημοτικό Θέατρο»)

info@dithepi.gr

 

Κρατήσεις: Ταμείο Θεάτρου, 210 4143 310 | tickets@dithepi.gr

Εντός του Δημοτικού Θεάτρου – Κεντρική Είσοδος

Ώρες Ταμείου: Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τρίτης): 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00

Σάββατο 16:00 – 21:00 & Κυριακή: 18:00 – 21:00

 

Νίκος Μπατσικανής, ποιητής, συγγραφέας, κριτικός Θεάτρου,

μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών