του Κυριάκου Π. Λουκάκου
Το σημερινό μας κείμενο είχε σχεδιασθεί ως αναφορά στην μουσικολογική αποκατάσταση και παρουσίαση της όπερας του Αλεξάνδρου Γκρέκ «Ανδρονίκη» σε συνεργασία του Ωδείου Αθηνών με το Μουσικό Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Αυτά προτού η Οικουμένη γνωρίσει την αιφνίδια γεωπολιτική μετάβασή της σε stricto sensu, αλλά και ευρύτερα, πολεμικό πλαίσιο. Επειδή λοιπόν (και) για εμάς το «business as usual» θα αποτελούσε πράξη παράδοσης στην απειλητική προοπτική ενός όλο και πιο ανελεύθερου μέλλοντος, ας μάς επιτρέψουν οι εκλεκτοί αναγνώστες να φορέσουμε τη δική μας περιβολή πολεμικού ανταποκριτή, προκειμένου να μεταφέρουμε την ενημέρωση για δύο πράξεις λειτουργών και κριτικών των παραστατικών τεχνών που διασώζουν την έπαλξη θεραπείας των αντικειμένων τους ως μέσων προαγωγής υψηλών ενατενίσεων του ανθρώπινου γένους μέσα στο ζόφο μιας ωμής και στερημένης από ηθική διάσταση σύγκρουσης.
Μόλις 24 ώρες από την ανάφλεξη, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της «Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών», αλλά και ατομικά στα μέλη της, δεχθήκαμε, μέσω του κ. Michel Vais, γενικού γραμματέα της «Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Θεάτρου», στην οποία άπαντες μετέχουμε, το «μήνυμα» που απευθύνει η Ρωσική Ένωση Κριτικών Θεάτρου στην Ουκρανική. Το παραθέτουμε χωρίς περικοπή, επειδή πιστεύουμε ότι αποτελεί μιαν ηθικά βαρύνουσα παρέμβαση, την ευθύνη της οποίας συμμεριζόμαστε και στο επίπεδο εγκάρδιας σύμπραξης όλων μας σε συνέδρια και διοργανώσεις.
«Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,
Είμαστε τρομοκρατημένοι και καταδικάζουμε τη στρατιωτική επίθεση που εξαπολύθηκε κατά του Ουκρανικού λαού από αυτή την κυβέρνηση. Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας με όλα τα διαθέσιμα μέσα – διαδηλώνοντας και υπογράφοντας αναφορές. Αισθανόμαστε ντροπή και ανημποριά. Μείνετε ασφαλείς! Αφήστε το Θέατρο να παραμείνει ένας χώρος ανθρωπισμού.»
Έχοντας βιώσει, από προσωπική επαφή με εξέχοντες κριτικούς χωρών υπό ανελεύθερα, αν και κατ’ όνομα δημοκρατικά, καθεστώτα (στην πρώην Σοβιετική επικράτεια, την Τουρκία και το Χόνγκ Κονγκ), την κοινή αγωνία τους για τη σταδιακή συρρίκνωση της ελευθερίας έκφρασης, αναγνωρίζουμε με σεβασμό την κάθε άλλο παρά ανέξοδη στάση των Ρώσων συναδέλφων, ενώ προσυπογράφουμε την πλαισίωση της ανακοίνωσής τους από την ακόλουθη επωδό της IATC στο ίδιο μήνυμα του Γραμματέα της:
«Στις πρωταρχικές αποστολές της IATC είναι η προαγωγή της οικουμενικά ελεύθερης έκφρασης, η οικοδόμηση γέφυρας μεταξύ πολιτισμών και η συνηγορία στην ελευθερία, όταν αυτή περιορίζεται. Η IATC καλεί τη Ρωσική κυβέρνηση να επιτρέψει την ελεύθερη και ειρηνική έκφραση διαφωνίας εντός των συνόρων της και να σεβασθεί τα σύνορα ανεξάρτητων εθνών.
Η ελεύθερη έκφραση είναι πλέον σημείο αιχμής για τους ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία σε όλο τον κόσμο. Προτρέπουμε έντονα τη Ρωσική κυβέρνηση να θέσει τέρμα και να απέχει από τη σημερινή ατραπό της καταπίεσης».
Στο Μιλάνο, τέλος, ο Δήμαρχος, ως μέλος ΔΣ της Scala, ζήτησε από τον -συνδεόμενο με τον Πούτιν- μαέστρο Gergiev να καταδικάσει την εισβολή με καθαρή δήλωση, άλλως η συνεργασία με τη Σκάλα, όπου διευθύνει την «Ντάμα Πίκα» του Τσαϊκόφσκυ, θα διακοπεί άμεσα. Αναμένουμε!