Ελληνοϊσραηλινή μουσική σύμπραξη στη Βόρειο Ελλάδα

61

του Κυριάκου Π. Λουκάκου

Κωνσταντίνος Χαλιάσας

        Παρά το βαρύ ψυχολογικό κόστος του υγειονομικού εγκλεισμού, οφείλουμε στους αναγνώστες την επισήμανση παράπλευρων συνεπειών του, τις οποίες δεν αξιολογούμε κατ’ ανάγκην ως αρνητικές για την άσκηση της κριτικής. Μια από αυτές συνιστά η αναγκαστική αποδέσμευση από έντονη παραστατική καθημερινότητα, η οποία δεν δικαιολογούσε πάντοτε επαρκώς την ύπαρξή της. Αυτή η αποδέσμευση μάς επιτρέπει να ανιχνεύουμε, με μεγαλύτερη άνεση και αντιποιούμενοι ευκαιριακά την ιδιότητα ανταποκριτή, γεγονότα και τάσεις ενός πρωτοφανώς ομογενοποιημένου εγχώριου και διεθνούς περιβάλλοντος, προσβάσιμου, ασχέτως γεωγραφικών παραμέτρων, αποκλειστικά μέσω της τεχνολογίας. Αφού, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο κάτοικος -φερειπείν- του διπλανού οικοδομικού τετραγώνου στην Κρατική Όπερα της Βιέννης και οι δημότες οποιασδήποτε γωνιάς της υφηλίου διαθέτουμε επί του παρόντος την ίδια ευχέρεια και δίοδο παρακολούθησης γεγονότων, όλο και περισσότερο εξαρχής προορισμένων για διαδικτυακό και / ή τηλεοπτικό κοινό!

Ορέστης Παπαϊωάννου

 Σήμερα αναγνωρίζουμε στο μέσον συνεισφορά στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και συγχαίρουμε, εν πρώτοις, την ΕΡΤ 3 για την ουσιαστική ανανέωση των προσφερόμενων πρωϊνών συναυλιών του Σαββατοκύριακου, με πρώτες εκπομπές καλλιτεχνικών γεγονότων, η ταυτότητα των οποίων εκτίθεται με αξιοσημείωτη πληρότητα και ορθότητα στην ιστοσελίδα του σταθμού. Ο μη κατονομαζόμενος αρμόδιος συνεργάτης ας είναι βέβαιος ότι η επιμέλειά του, όχι αυτονόητη στη χώρα μας, δεν έχει διαφύγει της προσοχής όσων αγαπούν τη σοβαρή μουσική και διεκδικούν για λογαριασμό της τον σεβασμό εκείνων που επιμελούνται τη διάδοσή της.

      

 

Χρίστος Ντόβας

Παραμένοντας στην κεντρική Μακεδονία, επισημαίνουμε την ενημέρωση του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας – Χορτιάτη σχετικά με τη διοργάνωση «Ανοιχτής Πρόσκλησης για Συνθέτες 2021» (Open Call for Composers 2021), προϊόν συστράτευσης του Ωδείου με  το American – Israeli Cultural Foundation (υποστηριζόμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία be artive,σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το σύνολο μουσικής δωματίου Israeli Chamber Project. Την επιτροπή αξιολόγησης των έργων αποτέλεσαν η μουσικός του Ισραηλινού σχηματισμού Tibi Cziger, η συνθέτρια και διδάσκουσα στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ Talia Amar, η  καλλιτεχνική  διευθύντρια του Ωδείου, πιανίστα Ερατώ Αλακιοζίδου, ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών Ιωσήφ Παπαδάτος και ο συνθέτης και μουσικολόγος Βασίλης Κίτσος.

     

menelaos PEistikos

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, «ο αριθμός των υποψηφιοτήτων ήταν υψηλός καθώς επίσης και το επίπεδο των συνθέσεων, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα την επιτροπή. Δεκαεπτά υποψηφιότητες κατατέθηκαν από Έλληνες και Κύπριους συνθέτες/συνθέτριες ηλικίας 20-32 ετών, οι οποίοι υπέβαλαν έργα επιλέγοντας ένα σύνολο τριών έως πέντε ερμηνευτών».  Η Επιτροπή επέλεξε ομοφώνως  τους 4 επιτυχόντες (αλφαβητικά Χρίστος Ντόβας, Ορέστης Παπαϊωάννου, Μενέλαος Πειστικός και Κωνσταντίνος Χαλιάσας). Έργα τους θα προετοιμασθούν, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας συνεργασίας, και θα ερμηνευθούν από το σύνολο μουσικής δωματίου Israeli Chamber Project τον Μάρτιο. Παραλλήλως το σχετικό εργαστήριο θα είναι διαθέσιμο σε  άλλους συνθέτες και μουσικούς  που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν. Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια σε μιαν εξωστρεφή, δωρεάν προσφερόμενη και αποκεντρωμένη πρωτοβουλία!