«Εμπόριο», σε κείμενα του Κοραή Δαμάτη και της ομάδας «Ανδρομέδα»

107

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Κοραής Δαμάτης

Σκηνικά – Κοστούμια: Παύλος Ιωάννου

Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Κοτσιρέας

 

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Φανή Γρύλλη (Μιργιάννα), Ντίνα Κούκου (Μάρθα),  Απόστολος Μπαχαρίδης (Μάρκος), Σοφία Ρούβα (Χαναάν), Αναστασία Τσούτση (Άννα), Νεκτάριος Φαρμάκης (Λουκάς)

Σκηνική σύνθεση της ομάδας Ανδρομέδα, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μαρτυρίες ανθρώπων που έπεσαν θύματα του trafficking, με σκοπό την ενημέρωση, τον προβληματισμό και την αντιμετώπιση της σωματεμπορίας.

Σε μια υπόγεια τρώγλη, έξι απόβλητοι της ζωής παραμένουν έγκλειστοι ενός σκληρού καθεστώτος, σε μια αντι-δημοκρατική χώρα. Είναι η Φανή, η Μάρθα, ο Μάρκος… αλλά για τους δεσμώτες τους είναι μόνο κάποιοι αριθμοί, απλώς για να τους ξεχωρίζουν και να τους τιμωρούν αναλόγως της συμπεριφοράς τού καθενός. Εικόνες άγνωστες σε όλους εμάς τους «καθωσπρέπει», που αγνοούμε τέτοιες καταστάσεις ή σωπαίνουμε σε ανάλογες περιπτώσεις. Το «υπέροχο» σκηνικό και τα «εξαίρετα»  κουρέλια – κοστούμια  τού Παύλου Ιωάννου δημιουργούν μια grottesco ατμόσφαιρα εξαθλίωσης, που αποτυπώνει τις συνθήκες διαβίωσης των ηρώων και συντείνει στην ατμόσφαιρα της παράστασης, σε συνδυασμό με τους υποβλητικούς φωτισμούς τού κυρίου Δαμάτη. «Δουλειά» συνόλου τής θεατρικής ομάδας «Ανδρομέδα», υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του πολύπειρου και ταλαντούχου Κοραή Δαμάτη, εφάμιλλη των προηγούμενων εξαίρετων συνεργασιών τους (Γυναίκες από χώμα και Κατανόησέ με ή σε καταβροχθίζω). Εκτός από ομάδα φυλακισμένων, ο κάθε ηθοποιός ερμηνεύει έναν ξεχωριστό ρόλο, καθώς ο καθένας βρίσκεται έγκλειστος για διαφορετικό λόγο, ως θύμα: βιασμού ή εκμετάλλευσης ή σωματεμπορίας ή αφαίρεσης οργάνου σώματος, δίνοντας την ευκαιρία στους ερμηνευτές να ξεδιπλώσουν πλέρια το μεγάλο ταλέντο τους και να δημιουργήσουν μια «εφιαλτική» ατμόσφαιρα αλλά και αφύπνιση συνειδήσεων του κοινού. Η απόφασή τους για απόδραση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια σωτηρίας, θα είναι θανάσιμη για τους περισσότερους, κορυφώνοντας την αγωνία των φορτισμένων από τα γεγονότα θεατών, γι’ αυτό και τα πολλά και ζωηρά χειροκροτήματα στο τέλος της παράστασης. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.  

 

          Διάρκεια: 80′

Τετάρτη και Κυριακή: 7 μ.μ.  

Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 9 μ.μ.

 

                                                                            Θέατρο “RADAR”                                                                            

                                                           Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93

                                                                 Στάση Μετρό «Άγιος Ιωάννης», Νέος Κόσμος

        Τ/φ.: 2109769294

Ο χώρος λειτουργεί ως μεικτός κάθε Τετάρτη & Πέμπτη

  και ως αμιγής κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή

    

Οκτώβριος 2021                                                    Νίκος Μπατσικανής