Η Καμεράτα Τζούνιορ

124

Με αυτόν τον τίτλο ιδρύθηκε το 2010 η Ορχήστρα νέων των «Φίλων της μουσικής» του  Μεγάρου Μουσικής, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και την διαπαιδαγώγησή τους σε μία πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσεως. Πρώτος διδάσκαλος και μαέστρος της Ορχήστρας μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 υπήρξε ο βιολονίστας Δημήτρης Σέμσης ( σήμερα επίτιμος διευθυντής της), ο οποίος την ανέδειξε σε φυτώριο μελλοντικών καλλιτεχνών. Η σύνθεσή της ανανεώνεται διαρκώς, καθώς νέα μέλη προστίθενται μετά από ακρόαση, ενώ τα μεγαλύτερα αποχωρούν.Η Ορχήστρα, σήμερα αριθμεί 50 νέους και νέες από 8 έως 25 ετών και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό και ένα νεανικό τμήμα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εν λόγω ορχήστρα έχει συμπράξει με διακεκριμένους σολίστες και το ρεπερτόριό της συνεχώς εμπλουτίζεται με έργα διασήμων Ελλήνων και ξένων συνθετών.

          Στην ετήσια ανοιξιάτικη συναυλία της εν λόγω ορχήστρας στο Μέγαρο μουσικής με μαέστρο τον διακεκριμένο αρχιμουσικό Νίκο Χαλιάσα, που κατέχει και την θέση του γενικού Διευθυντού της, παρακολουθήσαμε αρχικά το παιδικό της τμήμα, σε ένα πρόγραμμα τεσσάρων συνθετών γραμμένο αποκλειστικά για ορχήστρα εγχόρδων, όπως και όλα τα εκτελεσθέντα υπόλοιπα έργα του προγράμματος.

          Την Toccatina του Γουίλλιαμ Χόφελντ,(γεν. 1952) σε στυλ προκλασσικό όπως  και το Festival Rondeau του Χένρυ Πάρσελλ (1659-1695), το έργο Mishima γραμμένο σε ένα μουσικό θέμα ιδίας κλίμακος του Φιλίπ Γκλάςς,(γεν 1937),ενώ τελείωσαν πανηγυρικά με τα χαρούμενα πιτσικάττα  του «ποπ» τραγουδιού με τίτλο «Πλινκ πλανκ πλανκ» του Αμερικανού Λερόϋ Αντερσον (1908-1975).Μία πλήρης επιβράβευση  της σοβαράς μελέτης, της αυτοπειθαρχίας και του συναισθήματος της ομαδικής συνεργασίας των μικρών  ταλαντούχων μουσικών.

          Ακολούθησε η σειρά του τμήματος  αποτελουμένου από παιδιά της εφηβικής και νεανικής ηλικίας, αρχίζοντας με την Canzona του διεθνώς καταξιωμένου Ελληνα Χρίστου  Παπαγεωργίου (γεν. 1967) ενώ ακούσαμε ευχάριστα τρία έργα του συνθέτη από το Αζερμπαϊτζάν  Ιλία Μιρζάεφ (γεν 1961) με τίτλο Saudade, Memories of the future και Love dance από το σύνολο της ορχήστρας εγχόρδων με σολίστα τον Τούρκο βιολονίστα Ολγκού Κιζιλάϋ.

          Στη συνέχεια του προγράμματος,παρακολουθήσαμε  το υπέροχο κοντσέρτο για δύο βιολιά και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750) με σολίστες τον Δημήτρη Σέμση και τον  Ολγκού Κιζιλάϋ,για να περάσουμε στο τελευταίο έργο της συναυλίας, την «Σουίτα του St. Paul» του Αγγλου Γκούσταβ Χολστ(1874-1934) που ο συνθέτης έγραψε για τις μαθήτριες της σχολής θηλέων του Αγ. Παύλου στο Λονδίνο.

          Υπαγόμενο στην χορεία των  νεοκλασσικών, το έργο που παρακολουθήσαμε, χωρισμένο σε τρία μέρη, μας μετέφερε κυρίως στο τρίτο,  (The Dargason) σε έθνικ Ιρλανδικούς  χορούς.

          Συγχαίροντας τους διδάσκοντες, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα νέα ταλαντούχα παιδιά που επέλεξαν να υπηρετήσουν τον δύσβατο αλλά τόσο ελκυστικό δρόμο της Τέχνης.

                                                  Σοφία  Θεοφάνους