«Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό», του Κώστα Γάκη

64

Κείμενο: Λούις Σεπούλβεδα

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης

Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: η ομάδα

Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης

Σύνθεση Body Percussion – Tap: Τζωρτζίνα Βαρδουλακη

 

Ερμηνεύουν: Γιάννης Βασιλώττος, Ελευθερία Μάζαρη, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου

 

Στον ρόλο του Σκύλου ο Κώστας Γάκης

 

Παραγωγή: «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΜ(Μ)Α»

Υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας και της WWF Ελλάς

 

Το αριστούργημα του Χιλιανού συγγραφέα, σκηνοθέτη, δημοσιογράφου και πολιτικού ακτιβιστή Λούις Σεπούλβεδα (Luis Sepulveda,  1949 – 2020) «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» σε σκηνοθεσία και διασκευή τού Κώστα Γάκη (Βραβείο Δημήτρης Χορν).

Έργο που προβάλλει τον αγώνα των Mapuche (ιθαγενών τής Νότιας Χιλής), οι οποίοι  εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους, από μεγάλες εταιρείες υλοτομίας, που καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες του πλανήτη και σβήνουν την πανάρχαια συλλογική μνήμη πρωτόγονων φυλών.

Εξαιρετική η μετάφραση του πεζογράφου – μεταφραστή Αχιλλέα Κυριακίδη και  εμπνευσμένη η σκηνοθεσία τού Κώστα Γάκη, στον οποίον οφείλεται και η μουσική σύνθεση, αλλά και η διασκευή, που έκανε από κοινού με την ηθοποιό, σκηνοθέτιδα και θεατρική παιδαγωγό Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου. Πετυχημένοι οι φωτισμοί τού Παναγιώτη Πλασκασοβίτη.

Υπέροχες οι ερμηνείες των ηθοποιών: Γιάννη Βασιλώττου, Ελευθερίας Μάζαρη, Ιωάννας Παπακωνσταντίνου, με επικεφαλής τον αεικίνητο και πολυτάλαντο Κώστα Γάκη στον ρόλο τού Σκύλου, να μεταφέρουν στο κοινό τις διώξεις των ιθαγενών και την ορατή, πλέον, καταστροφή τού πλανήτη μας, που συνεχίζεται.

 Συγκλονιστική παράσταση. Ένα τραγούδι τής Γης,  για όσα «καίνε» την ανθρωπότητα στην εποχή μας. Ένας ύμνος στον αγνό άνθρωπο και στην παρθένα φύση, με ερμηνείες που απαιτούν  πολλές κι απαιτητικές πρόβες, για να συγχρονιστούν στην απόδοση των πολυφωνικών τραγουδιών και του ξέφρενου χορού. Νέοι ηθοποιοί που χορεύουν, τραγουδάνε και πάσχουν, ερμηνεύοντας ρόλους αξιώσεων, με ομαδικό πνεύμα και συλλογική εργασία. Η εμπνευσμένη μουσική και τα τραγούδια τού Κώστα Γάκη, συμπαρασύρουν τους θεατές (μικρούς και μεγάλους) στους ρυθμούς των ιθαγενών και στο να σκεφτούμε πόσο απλά πράγματα χρειάζονται οι άνθρωποι για να ζήσουν αλλά και πόση φροντίδα οφείλουμε στη μάνα – Γη. Μόνο «εύγε» και ατέλειωτο χειροκρότημα, σαν αυτό που χάρισε το κατάμεστο θέατρο στην τελευταία (για φέτος) παράσταση του Κώστα Γάκη.

Διάρκεια: 80 λεπτά

 

Απρίλιος 2022                                                          «ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ / ΛΗΝΑΙΟΣ – ΦΩΤΙΟΥ»

                        28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 51, Αθήνα

                                     Τηλέφωνο: 210 5238742

 

Νίκος Μπατσικανής, ποιητής, συγγραφέας, κριτικός,

μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών