Κυριάκος Λουκάκος

Ο Κυριάκος Λουκάκος είναι κριτικός μουσικής και αρθρογραφεί τακτικά, από το 1997, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας ΑΥΓΗ. Από το 2011 συνεργάσθηκε επιπλέον, έως την αναστολή της κυκλοφορίας της, με την επιθεώρηση αδέσμευτης κριτικής ΗΛΙΑΙΑ (μετεξέλιξη του έγκυρου παλαιότερου περιοδικού «Πολιτικά Θέματα»), ενώ από το 2012 έως το 2017 συνέπραξε με το ηλεκτρονικό περιοδικό www.critics-point.gr, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα (κινείται επίσης με άνεση στη Γερμανική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα), δραστηριότητα που πλέον συνεχίζει από τη νέα του ηλεκτρονική διεύθυνση www.criticscorner.gr .
Από το 1994 έως το 2010 συνεργάσθηκε με το Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην παραγωγή και παρουσίαση εκπομπών για τη λυρική τέχνη και τους ερμηνευτές της, ενώ επωμίσθηκε αναρίθμητες δορυφορικές αναμεταδόσεις όπερας από λυρικά θέατρα και Φεστιβάλ της οικουμένης. Το 1997, και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από τον θάνατό της, παρουσίασε το διεθνώς εκτενέστερο αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, συμπεριλαμβανομένης σειράς 28 ωριαίων εκπομπών, ως ένα διεξοδικό βιογραφικό χρονολόγιο με πλούσιο, σπανιότατο και εν μέρει πρωτότυπο υλικό συνεντεύξεων και άλλων ηχητικών ντοκουμέντων. Ο κύκλος, υπό τον γενικό τίτλο «Μαρία Κάλλας – Η Τέχνη και ο Μύθος», επελέγη και αποτελεί πλέον μέρος του ψηφιοποιημένου αρχείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ιδιαίτερη ραδιοφωνική θέση κατέλαβε στην αναγνώριση των απαιτητικών ακροατών του Σταθμού, ήδη από το έτος 1994, η σειρά εκπομπών του «Το Λεξικό των Φωνών», με ραδιοφωνικές μονογραφίες λυρικών ερμηνευτών ή και αρχιμουσικών ως μαέστρων όπερας, εμπλουτισμένες με δυσεύρετες ηχογραφήσεις από το πλούσιο και συνεχώς διευρυνόμενο προσωπικό του αρχείο. Μια εκπομπή που για τα πολλά κατοπινά χρόνια αγαπήθηκε με τον τίτλο «Ιδανικές Φωνές κι Αγαπημένες». Συνεργάσθηκε επίσης, ως μέλος της συντακτικής ομάδας της, στην τηλεοπτική εκπομπή πολιτισμού «9+1 Μούσες» του δορυφορικού διαύλου ERT WORLD (αρχισυνταξία Εύας Νικολαΐδου).
Έχει εισφέρει κείμενα για πρακτικά κάθε σημαντικό Ελληνικό καλλιτεχνικό οργανισμό (Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Αθηνών, Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο ATHENAEUM, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, κ.ά.), αλλά και για σοβαρά πολιτιστικά έντυπα (ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ, ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ, ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, CLASSICAL MUSIC), όπως και για τον εκ των πρωτοπόρων ιστολογίων FLASH-GR. Έχει επιμεληθεί δισκογραφικές εκδόσεις όπως την 7τομη σειρά της εταιρείας LEGEND λυρικών έργων με πρωταγωνίστρια την διεθνώς διακεκριμένη υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου, καθώς και την 4τομη εκείνη ανέκδοτων ηχογραφήσεων από το αρχείο της υψιφώνου Άρντας Μαντικιάν, έκδοση του «Συλλόγου Φίλων της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Σωματείο «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας», του οποίου αναδείχθηκε γενικός γραμματέας το έτος 2013 στη θέση του αειμνήστου Άρη Γαρουφαλή, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2017.
Είναι τακτικό μέλος του Σωματείου «Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος Ωδείον Αθηνών 1871» και της «Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών», της οποίας είναι πλέον Επίτιμος Πρόεδρος, έχοντας διατελέσει αρχικά Γενικός Γραμματέας (επί προεδρίας Σπύρου Παγιατάκη) και εν συνεχεία Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου για 4 τριετείς θητείες, από το 2005 έως το 2018. Υπό την ιδιότητά του αυτή και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” είχε την ευθύνη του έργου της ψηφιοποίησης και ελεύθερης δικτυακής πρόσβασης (πλέον στην ιστοσελίδα www.greekcriticsunion.gr) άνω των 15.000 κειμένων κριτικής Θεάτρου και Μουσικής. Από το 2003 έως το 2016 είχε την συνολική οργανωτική επιμέλεια του θεσμού των ετήσιων Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής και των Βραβείων Κάρολος Κουν σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων (ήδη ΟΠΑΝΔΑ), ενώ, κατά το διάστημα αυτό προέδρευε όλων των σχετικών Επιτροπών Βραβείων Κριτικών Μουσικής. Υπό την αυτή ιδιότητα είχε την ευθύνη της διοργάνωσης αναμνηστικής εκθέσεως επί τη 80ετία της Ενώσεως (2010) σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Ιακωβίδη Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, 2010), ενώ, για τον εορτασμό της 85ετίας της Ενώσεως, είχε την ευθύνη της διοργάνωσης Συμποσίου και Συναυλίας με έργα συνθετών κριτικών Μουσικής (Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, 2013) σε συνεργασία του φορέα του με τον «Παρνασσό», τον ΟΠΑΝΔΑ και το «Διεθνές Μουσικό Σωματείο Τζίνα Μπαχάουερ», επιμελήθηκε δε και την ηλεκτρονική έκδοση των πρακτικών και εισηγήσεων του Συμποσίου. Διετέλεσε επίσης (2013-2014) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν» του Δήμου Βύρωνος.
Αριστούχος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής και του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, είναι δικηγόρος Αθηνών παρ’ Εφέταις και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Διδακτορική διατριβή “Η αστική εταιρεία επιχειρηματιών στη νομολογία του Γερμανικού Ακυρωτικού”, Kολωνία 1989, στη γερμανική γλώσσα). Εργάζεται ως Ειδικός Επιστήμων (ΕΕΠ), έχοντας πλαισιώσει αρχικά τη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών (1991-1994) κα εν συνεχεία, από την έναρξη της λειτουργίας του (1998), τον «Κύκλο Ποιότητας Ζωής» του «Συνηγόρου του Πολίτη». Διετέλεσε επανειλημμένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων της Ανεξάρτητης Αρχής και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού του Συλλόγου «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ».. Έχει συμβάλει με κεφάλαια γενικής και θεματικής θεωρίας σε βιβλία για τον Συνήγορο του Πολίτη (εν «Ο Συνήγορος του Πολίτη: Η δημοκρατία σε βάθος», Ο κύκλος ποιότητας ζωής, σελ. 145-175, εκδόσεις Παπαζήση, 2000 και «Τα πορίσματα του κύκλου ποιότητας ζωής του Συνηγόρου του Πολίτη 1998-2003», Η πορισματική έκβαση αναφοράς στον «Κύκλο Ποιότητας Ζωής» του «Συνηγόρου του Πολίτη», σελ. 17-75, εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή, 2004) και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα συναφούς θεματικής, έχει δε συμπράξει ως εμπειρογνώμονας στην Έκθεση για το πλαίσιο αξιολόγησης του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας από την ΜΚΟ κατά της διαφθοράς «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» 2012. Είναι μέλος της «Κίνησης Πολιτών για μιαν Ανοιχτή Κοινωνία». Τέλος, διαπιστεύθηκε εκ των πρώτων (υπ’ αρ. 53, 2013) από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως διαμεσολαβητής εξωδικαστικής επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, με εκπαίδευση από τον έγκυρο βρετανικό φορέα Centre for Effective Dispute Resolution (CEDR) και με μετεκπαίδευση του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πειραιά (ΚΕ.ΔΙ.Π.) στην πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας.
Έχει τιμηθεί από την «Εταιρεία Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής» «δια την πολύτιμην συμβολήν εις την αναβάθμισιν της Λυρικής Τέχνης στην Ελλάδα» και από το «Διεθνές Μουσικό Σωματείο Τζίνα Μπαχάουερ» «για τη συνεπή, μακρόχρονη και πολυεπίπεδη προσφορά του στην υπόθεση της σοβαρής μουσικής στην Ελλάδα, τόσο υπό την ιδιότητα του έγκυρου συνεργάτη του Γ’ ραδιοφωνικού Προγράμματος όσο και με εκείνη του διεισδυτικού κριτικού, καθώς και για την σημαντική θεσμική συμβολή του από τη θέση του προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών στην εμβέλεια του Σωματείου και της διοργάνωσης των Θεατρικών και Μουσικών Βραβείων του».