Σοφία Θεοφάνους

Kριτικός Μουσικής

Η Σοφία Θεοφάνους-Ματθαιουδάκη, κόρη του συνθέτη, αρχιμουσικού και Καθηγητού του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Βασιλείου Θεοφάνους γεννήθηκε και

σπούδασε στην Θεσσαλονίκη και από το 1974 είναι κάτοικος Αθηνών. Στα παιδικά της χρόνια πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από τον πατέρα της, και στη συνέχεια ενεγράφη στο Κρατικό Ωδείο, πραγματοποιήσασα συνολικά οκταετείς μουσικές σπουδές, τόσο στο πιάνο, όσο και στην θεωρητική μουσική. Είναι πτυχιούχος της Σχολής πολιτικών και οικονομικών επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως και κάτοχος διπλώματος της γαλλικής γλώσσας, (Sorbonne II) και αγγλικής (Lower Certificate).

Παραιτηθείσα το έτος 1990 από τον Κλάδο των Οικονομικών Υπαλλήλων του Ελληνικού Δημοσίου με τον βαθμό της Διευθύντριας, δημιούργησε στην Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της, μία ομάδα νέων ανθρώπων, για την διάδοση της όπερας στον χώρο της Βορείου Ελλάδος, λόγω της παντελούς απουσίας λυρικού θεάτρου σε όλη την εν λόγω περιφέρεια. Η ανωτέρω προσπάθεια, εξελίχθηκε στην συνέχεια στην σύσταση επισήμου Σωματείου με την επωνυμία «Φίλοι Λυρικού Θεάτρου Β. Ελλάδος» (1993) .

Καταξιωμένοι λυρικοί καλλιτέχνες όπως και επίλεκτα μέλη της κοινωνίας της Θεσ/νίκης ενεγράφησαν στο Σωματείο, από όπου σχηματίσθηκε και το πενταμελές Δ.Σ. του οποίου η Σοφία Θεοφάνους υπήρξε Γενική Γραμματέας.

Κατά την πενταετή διάρκεια λειτουργίας του (1994-1998) το Σωματείο ανέβασε πέντε όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου, ενώ κατά τον Μάϊο του 1998, και την εκπνοή του εορτασμού της «Πολιτιστικής πρωτεύουσας του 1997», από όπου κυρίως το Σωματείο αντλούσε την χρηματοδότησή του, η λειτουργία του διεκόπη, η δε Σοφία Θεοφάνους συνεργάζονταν απο το 1997 μέχρι το 2015 με το λογοτεχνικό περιοδικό «Σύγχρονη Σκέψη», με την εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος»(η έκδοσή της διεκόπη πρόσφατα), τον «Αγγελιοφόρο» Θεσ/νίκης και από το 1997 μέχρι και σήμερα με την ημερήσια εφημερίδα «Εστία» κατέχουσα μόνιμη εβδομαδιαία συνεργασία (Κάθε Τρίτη).

Από το 2010 είναι μέλος του Δ.Σ. της «Ενώσεως Κριτικών Θεάτρου-Μουσικής».

Υπήρξε σύζυγος του αειμνήστου Δικηγόρου και Βουλευτού Γεωργίου Ματθαιουδάκη με τον οποίον απέκτησε δύο κόρες.