«Στη Σμύρνη κάποτε», του Θανάση Σάλτα

161

Κείμενο – Στίχοι τραγουδιών: Θανάσης Σάλτας
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Ιωάννα Μαστοράκη
Πρωτότυπη Μουσική – Σύνθεση τραγουδιών: Αρετή Κοκκίνου
Κουστούμια – Σκηνικά: Ανδρομάχη Μοντζολή
Παραγωγή: «Θίασος Πορεία»

 

Ερμηνείες ρόλων (με αλφαβητική σειρά): Λεμονιά Αντωνάτου,
Τζωρτζίνα Δαμίγου, Αμαλία Κλημοπούλου, Γιάννης Λεβέντης,
Ιωάννα Μαστοράκη, Μυρτώ Παναγοπούλου, Θανάσης Σάλτας

 Ερμηνείες τραγουδιών: Θέλμα Καραγιάννη, Ισίδωρος Πάτερος

 

Μουσικο-θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη Σμύρνη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, σε κείμενα και στίχους του ποιητή και συγγραφέα Θανάση Σάλτα, σκηνοθεσία της Ιωάννας Μαστοράκη και μουσική της Αρετής Κοκκίνου. Έργο που απαιτεί βαθιά κι εκτεταμένη έρευνα από τους δημιουργούς, και αυτό γίνεται φανερό στην παράσταση, όπου «ξανα-ζωντανεύει» η χιλιο-τραγουδισμένη Σμύρνη (λουλούδι της Ανατολής), πόλη-σταυροδρόμι θρησκειών, εθνοτήτων και πολιτισμών. Όλα αυτά για αιώνες, μέχρι τις σφαγές του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της πόλης από τον κεμαλικό στρατό, καθώς και την πυρπόλησή της, τον Σεπτέμβριο του 1922. Η ατμόσφαιρα εποχής, τόπου και ηρώων αποτυπώθηκε στα εξαιρετικά κουστούμια της Ανδρομάχης Μοντζολή, η οποία σχεδίασε και το λειτουργικό σκηνικό, ενώ οι πετυχημένοι φωτισμοί σχεδιάστηκαν από τη σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Ιωάννα Μαστοράκη.  

Παράσταση με πολλές αρετές, την οποία παρακολούθησα στην πρεμιέρα της, έπειτα από ευγενική πρόσκληση των δημιουργών. Πρωτίστως αποδίδω τα εύσημα στον συγγραφέα και στιχουργό Θανάση Σάλτα, ο οποίος, με το έργο του, κατάφερε να επαναφέρει άσβεστες μνήμες για τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Εξίσου συγχαίρω και τη σκηνοθέτιδα Ιωάννα Μαστοράκη, η οποία αξιοποίησε άριστα κείμενα και ηθοποιούς, αλλά και τη συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου, η οποία έγραψε εμπνευσμένη μουσική και θαυμάσια τραγούδια. Τα βασικά στοιχεία έδεσαν αρμονικά και με τις ερμηνείες των ηθοποιών:

Η Ιωάννα Μαστοράκη απέδειξε το στέρεο ταλέντο της, ως Ελληνίδα Ροδάνθη. Η Λεμονιά Αντωνάτου είχε έντονη φλόγα, ως Αρμένισσα μάντισσα Αναχίτ Ντουχάντ.  Η Αμαλία Κλημοπούλου πειστικά εύθραυστη και, αναλόγως, δραματική, ως Μυρσίνη (μικρότερη αδελφή της Ροδάνθης, που γίνεται Τουρκάλα Γκιουζέλ Χανούμ όταν την κλέβει Τούρκος). Η Τζωρτζίνα Δαμίγου ενθουσίασε, ως Αγγλίδα Λεβαντίνη (Lady Ebelin) αλλά και ως χορεύτρια. Η Μυρτώ Παναγοπούλου εντυπωσίασε, ως Εβραία Σάρα Γιασμίν. Οι δυο άντρες ηθοποιοί: Θανάσης Σάλτας (λεβέντης Έλληνας Αρίστος) και Γιάννης Λεβέντης (γενναιόδωρος Τούρκος Σεμίχ Αντνάν), εκπροσωπώντας τις δύο αντίπαλες πλευρές (Έλληνες – Τούρκοι)  φώτισαν όλα όσα χαρακτήριζαν τους ποικίλους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι συνυπήρχαν πριν την Καταστροφή, συμβιώνοντας ειρηνικά, παρά τις διαφορές τους. Οι ερμηνείες τους, ανάμεσα στο «παρόν» (πόλεμος – έχθρα) και το «χτες» (ειρήνη – φιλία), έφτασαν σε υψηλό επίπεδο, όταν τα γεγονότα έγιναν τραγικά. Όλοι οι ηθοποιοί απέδωσαν ωραία τους σημαντικούς ρόλους τους, ως άτομα μιας άλλης εποχής, διαφορετικών –από «σήμερα»− ηθών, συνθηκών και απόψεων,  προξενώντας μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και ρίγη συγκίνησης στους θεατές, οι οποίοι καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές, στο τέλος, επευφημώντας τους, επιπλέον.   

 

Διάρκεια: 120 λεπτά (με διάλειμμα)

Κάθε Κυριακή, 20:15

«Θέατρο της Ημέρας»

Νικ. Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι (Μετρό Πανόρμου)

Τηλ.: 6946309618 – Email: thiasosporeia@hotmail.com

Προπώληση: VIVA.GR

Νοέμβριος 2021                                                                   

Νίκος Μπατσικανής