«Τουλούζ Λωτρέκ – Η φαντασία της αμαρτίας», του Χριστόφορου Χριστοφή, στο θέατρο «Ολύμπια»
Ο «Δήμος Αθηναίων» τιμά τη μνήμη τού κορυφαίου Γάλλου ζωγράφου Τουλούζ Λωτρέκ
Κείμενο: Χριστόφορος Χριστοφής
Διδασκαλία Ερμηνείας – Σχεδιασμός φωτισμών – Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική Σύνθεση: Νίκος Ξανθούλης
Σκηνικά: Αριστείδης Πατσόγλου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
A΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου
Β΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάνος Σπιτάλας
Σενάριο προβολής εικόνων: Δήμος Αβδελιώδης
Μοντάζ προβολής εικόνων: Στεφανία Βλάχου
Ερμηνείες: Θανάσης Τσαλταμπάσης, Βερόνικα Αργέντζη
Επί σκηνής το Κουαρτέτο εγχόρδων “L’anima”
Διεύθυνση Παραγωγής: Λητώ Ντάκου
Δράμα εποχής. Η τελευταία περίοδος της ζωής τού Γάλλου ζωγράφου – χαράκτη, εικονογράφου και σχεδιαστή Τουλούζ Λωτρέκ (1864 -1901), του οποίου η αποτύπωση της παριζιάνικης ζωής (τέλη 19ου αιώνα) στα έργα του μάς παρέδωσε συναρπαστικές εικόνες από την τότε εποχή, με έμφαση στο «περιθώριο» και στην παρακμή.
Εκτός από τον ζωγράφο, στο έργο πρωταγωνιστεί και μια γυναίκα, ως μάνα – ερωμένη – οικονόμος ή πόρνη, με την οποία ο Λωτρέκ συνομιλεί και συνευρίσκεται, αναλόγως του ρόλου της. Η έλλειψη αγάπης από τους γονείς του, η «απόρριψή του από ορισμένους, και η σωματική δυσμορφία τού καλλιτέχνη τον οδηγούν σε έκλυτη ζωή, μοιρασμένη ανάμεσα στην τέχνη του, στα ξακουστά καμπαρέ τού Παρισιού, στο ποτό και στους οίκους ανοχής, με αποτέλεσμα τον θάνατό του, σε νεαρή ηλικία (37 ετών), μετά από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Η παράσταση αρχίζει με τον ίδιο κατάκοιτο, σε παραλήρημα, δίπλα στη μητέρα του. Στη συνέχεια, μέσα από τα λεγόμενά του, παρουσιάζεται η κοσμοθεωρία του για τη ζωή, μια ζωή γεμάτη από επίγειες – «αμαρτωλές» (για τους πολλούς) απολαύσεις.
«Έν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος» και στην προκειμένη περίπτωση το κείμενο του βραβευμένου (Βραβείο Δραματουργίας ελληνικού έργου «Κάρολος Κουν» 2020 – 21) συγγραφέα – θεατρικού συγγραφέα – σκηνοθέτη Χριστόφορου Χριστοφή, έργο δυνατό και πρωτοποριακό. Μετά και κυρίως, η σύλληψη και ο τρόπος απόδοσης του κειμένου από τον επίσης βραβευμένο (Βραβείο «Κάρολος Κουν», 2017 – 2018, Σκηνοθεσίας ελληνικού έργου) σκηνοθέτη – ηθοποιό Δήμο Αβδελιώδη (A΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου – Β΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάνος Σπιτάλας). Έτσι ζωντάνεψε μια ολόκληρη εποχή, αλλά η παράσταση φώτισε, με τον πλέον αριστοτεχνικό τρόπο, και τη ζωή, τις ιδέες και το έργο τού ζωγράφου. Παράσταση που, ενώ βασίζεται στη ρεαλιστική – βιωματική πορεία τού Τουλούζ Λωτρέκ, αποδίδεται με ονειρικό τρόπο και μαγεύει. Αληθινή ιεροτελεστία! Στο αποτέλεσμα συνετέλεσαν τα ευφάνταστα σκηνικά τού Αριστείδη Πατσόγλου, τα πολύ ωραία κοστούμια τής Βασιλικής Σύρμα, η ωραία μουσική τού Νίκου Ξανθούλη και, ιδιαιτέρως, οι έξοχοι φωτισμοί, σχεδιασμένοι από τον Δήμο Αβδελιώδη, σε μοντάζ τής Στεφανίας Βλάχου.
Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, εκ των σπουδαιότερων τής γενιάς του ηθοποιός, συγκλόνισε το κοινό με την εξαιρετική ερμηνεία του. Η Βερόνικα Αργέντζη, θαυμάσια, στους πολλαπλούς – απαιτητικούς ρόλους της (αλλάζοντας κοστούμια επί σκηνής) μας καθήλωσε, επίσης. Οι κινήσεις αμφοτέρων, καθήμενοι ή όρθιοι, σε συνδυασμό και με την επιλεγμένη «αφαίρεση» σε ορισμένες σκηνές, απογείωσαν την παράσταση. Πολλά συγχαρητήρια!
Πίνακες του Λωτρέκ σε μεγάλες εικόνες, προβαλλόμενες στο πίσω μέρος τής σκηνής, και οι τέσσερες (4) μουσικοί επί σκηνής συνέβαλαν πολύ στο θαυμαστό αποτέλεσμα.
Οι θεατές, στο κατάμεστο θέατρο, αποθέωσαν όλους τους συντελεστές, με ζωηρά χειροκροτήματα κι επευφημίες.
Αθήνα, Νοέμβριος 2022
Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»
Ακαδημίας 59, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2103711200
Νίκος Μπατσικανής, κριτικός Θεάτρου,
μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών