Δραγατάκης ολκής πλάι σε απαιτητικό Μπραμς από την ΚΟΑ

30

τού Κυριάκου Π. Λουκάκου

 

       Εύσημα οφείλονται στον Λουκά Καρυτινό, σε αυτό το εορταστικό τελευταίο κείμενο τού 2022, για τα μεστά και πολύπλευρα προγράμματα, αλλά και για τις ευτυχείς μετακλήσεις τής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που φέρουν την έμπειρη και έγκυρη υπογραφή του και έχουν μετατρέψει σε επίκεντρο τού κύριου ενδιαφέροντός μας τις τακτικές συναυλίες τής Παρασκευής στη φιλόξενη στέγη τού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Σε αυτές εντάσσουμε και εκείνη τής 18ης Νοεμβρίου, άλλη μία που υπερέβη ακόμη και τις υψηλές επί χάρτου προσδοκίες τής εξαγγελίας της. Το γεγονός δε ότι τής βαρυσήμαντης κατάληξης τής εκδήλωσης, με το 1ο από τα 2 κονσέρτα για πιάνο τού Μπραμς από εξέχοντα Έλληνα δεξιοτέχνη, δεν προηγήθηκε μόνον ένα πραγματικό εισαγωγικό «ορεκτικό», αλλά και η ανάδειξη ενός σημαντικού συμφωνικού έργου Έλληνα συνθέτη, ασφαλώς δεν αποτελεί τυχαία εξέλιξη, ιδίως όταν η υπεράσπισή του αποδεικνύεται τόσο επιτυχής από ένα ελάχιστα οικείο μας Ιταλό αρχιμουσικό, που, αξιοσημείωτα, υπηρετεί παραλλήλως με τη μπαγκέτα και τη νομική του ιδιότητα, ως βοηθός καθηγητής Εγκληματολογίας σε Ρωμαϊκό πανεπιστήμιο!

       Το αινιγματικό Notturno σε ρε μείζονα για 4 ορχήστρες τού W.A.Mozart, αρ. κατ. Καίχελ 286 (269Α) συγκέντρωσε αμέσως το ενδιαφέρον, με τα έγχορδα τής ΚΟΑ χωρικά κατανεμημένα ανά τεταρτημόριο τής συναυλιακής πλατφόρμας και με τα κόρνα να δεσπόζουν στην πλαισίωση των τριών από τις ομάδες. Το έργο ερμηνεύθηκε  κατά την παρωχημένη ορθότητα παρελθουσών δεκαετιών μουσικολογικής αθωότητας με αποτέλεσμα τις όποιες, έστω και μοτσάρτειες, μακρυγορίες, ενώ δεν έλλειψαν και ελαφρά τονικά ολισθήματα.

Αντιμέτωποι μολαταύτα με την προγραμματική 6η Συμφωνία («Το Χρέος», 1989) τού Δημήτρη Δραγατάκη, αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση, και ομολογουμένως χωρίς το προνόμιο παρουσίας στην πρώτη εκτέλεσή της από την ΚΟΑ (1998) υπό τον Βύρωνα Φιδετζή ή ακρόασης τής «Ολυμπιακής» ηχογράφησής της υπό την διεύθυνσή του (1996), προσυπογράφουμε  ετυμηγορίες τής αείμνηστης Καίτης Ρωμανού, που την χαρακτήρισε «κλασικό έργο τής σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής», και τού Γιώργου Λεωτσάκου που την αξιολογεί ως σύνοψη μιας ολόκληρης ελληνικής συμφωνικής παράδοσης. Υπό τον δυναμικό και ακριβή έλεγχο τού Jacopo Sipari di Pescasseroli σημειώνουμε την σκυθρωπή επισημότητα τής εναρκτήριας κίνησης και την δομικά στέρεη όσο και εκτεταμένη ανάπτυξη ενός απειλητικού momentum, με την κινηματογραφικής υποβλητικότητας ατμόσφαιρα να κυριαρχεί και στο vivace, ενώ η μακρά ελεγεία των εγχόρδων στο αργό lento γύρω από το παράπονο τής κρητικής λύρας εκτονώνεται χωρίς μισόλογα σ’ έναν ακροτελεύτιο, βιβλικά αποκαλυπτικό (σάλπιγγες!) θρίαμβο απροκάλυπτης εξιδανίκευσης τής ελπίδας ενός μέλλοντος!

Η Ορχήστρα διατήρησε το υψηλό της επίπεδο και για τα γρήγορα και δραματικά τέμπι που πυροδότησαν, μετά το διάλειμμα, το 1ο κονσέρτο τού J.Brahms σε υψηλό επίπεδο σύμπνοιας με τον έμπειρο Τίτο Γουβέλη σε μιαν από τις σημαντικότερες εμφανίσεις του. Ο ρωμαλέος δακτυλισμός του υπηρέτησε ιδεωδώς τη σφοδρότητα και το μέγεθος τού επιβλητικού maestoso, χωρίς έλλειμμα εσωτερικότητας για το adagio, που ο μαέστρος διαχειρίσθηκε με ευκινησία χωρίς υποθήκευση τού cantabile τής μπραμσικής μελαγχολίας.