«Πόρτες» της Χρύσας Σπηλιώτη

173

Σκηνοθεσία: Μιχαέλα Αντωνίου
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Αφροδίτη Αναστοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίλια Γιακουμάκη
Κατασκευή Σκηνικών: Δημήτρης Κουσαθανάς
Ερμηνείες:
Λίνος Αρσένης (Παππούς / Γιατρός)
Άγγελος Παππάς (Πατέρας  /  Νεαρός Α΄ / Αγόρι / Θόδωρος  / Νεαρός Β’)
Αγγελική Στρατάκη (Γιαγιά / Νίκη / Μητέρα)

Από σχετικό δελτίο τύπου τού «Θεάτρου Σταθμός», διαβάζουμε: «Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του «Ολονύκτιου Αφιερώματος στη Χρύσα Σπηλιώτη», το «Θέατρο Σταθμός» και το «Φεστιβάλ Αναλόγιο» συνεχίζουν τη συνεργασία τους και την προβολή τού έργου τής σπουδαίας συγγραφέως, για οκτώ ακόμα παραστάσεις. Το έργο «Πόρτες», σε σκηνοθεσία Μιχαέλας Αντωνίου, έκλεισε την οκτάωρη εκδήλωση του Αφιερώματος της 21ης Σεπτεμβρίου, αποσπώντας ενθουσιώδη σχόλια και αντιδράσεις». Οι «Πόρτες», το τελευταίο πολυπρόσωπο έργο τής αδικοχαμένης στη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, το καλοκαίρι τού 2018, Χρύσας Σπηλιώτη, πρωτοπαρουσιάστηκε στο «Φεστιβάλ Νεοελληνικού Έργου το 2012» και θεωρήθηκε μία σημαντική στιγμή στο σύνολο του έργου της. Η θεατρική ομάδα «Οι σημείο Ψ.» δημιουργήθηκε στους κόλπους τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τού «ΕΚΠΑ» με αφορμή τις «Πόρτες» της Χρύσας Σπηλιώτη, με σκοπό να περιπλανηθεί στα μονοπάτια τού Θεάτρου.

Η ψυχανάλυση αποτελεί το κομβικό σημείο στις σχέσεις των μελών μιας οικογένειας αλλά και του στενού της περίγυρου. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν πολλούς ρόλους, ο καθένας, σε μια ιδέα τής σκηνοθέτιδας  Μιχαέλας Αντωνίου (Βοηθός Σκηνοθέτη η Ίλια Γιακουμάκη), γεγονός που δίνει φρενήρη ρυθμό στην παράσταση, καταφέρνοντας να φωτίσει τον ψυχικό κόσμο, τις αιτίες αλλά και τις επιπτώσεις που δημιουργεί η φοβία τής κεντρικής ηρωίδας, Νίκης. Διάφορα επί μέρους γεγονότα και ορισμένες ανατροπές προσφέρουν χιούμορ στην παράσταση, λόγω και του ότι οι φοβίες κάποιων φαίνονται αστείες σε όσους δεν πάσχουν από αυτές. Έξυπνο και πρωτότυπο το λιτό σκηνικό τής Αφροδίτης Αναστοπούλου (Κατασκευή: Δημήτρης Κουσαθανάς), στην οποία οφείλονται και τα μοντέρνα κοστούμια. Οι τρεις ηθοποιοί μάς χάρισαν απολαυστικές ερμηνείες. Ο Λίνος Αρσένης ως Παππούς και Γιατρός, ο νεαρός Άγγελος Παππάς σε όλους τούς ρόλους που υποδύθηκε (Πατέρας  /  Νεαρός Α΄ / Αγόρι / Θόδωρος  / Νεαρός Β’) και η Αγγελική Στρατάκη ερμηνεύοντας τη Γιαγιά, τη Νίκη και τη Μητέρα. Οι θεατές παρακολούθησαν μιαν ωραία παράσταση και καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές της, στο τέλος.

   Με την υποστήριξη του «Φεστιβάλ Αναλόγιο», που λαμβάνει χώρα τον Σεπτέμβριο κάθε χρόνου, στο «Θέατρο Τέχνης» της οδό Φρυνίχου στην Πλάκα, με καλλιτεχνική κι επιστημονική εποπτεία (από το 2005) της θεατρολόγου, μεταφράστριας και σκηνοθέτιδας Σίσσυς Παπαθανασίου (Διευθύντρια της Διεύθυνσης Γραμμάτων, του Υπουργείου Πολιτισμού).

Επιμέλεια Αφιερώματος στη Χρύσα Σπηλιώτη: Ναταλία Κατσού

Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή: 21.00, έως 27/10/19                                                                                   

      Οκτώβριος  2019                                                                                                                 «Θέατρο Σταθμός»
                                                                                                                                              Βίκτωρος Ουγκώ 55
                                                                                                                                         «Σταθμός Λαρίσης» Αθήνα
                                                                                                                                   210 5230267 / stathmostheatro.gr

Νίκος Μπατσικανής