«ΑΚΡΟΠΟΛ ’61» του Βασίλη Αναστασίου

76

Ιδέα – Κείμενα – Σκηνοθεσία: Βασίλης Αναστασίου

Κουστούμια: Ledio Konxholli

Ερμηνείες: Κάτια Πάσχου (Μαρία Κάλλας) – Αργυρώ Καπαρού (Σοφία Βέμπο)

Πιάνο (επί σκηνής) Μάρκος Κώτσιας

Μια ιδέα τού σκηνοθέτη Βασίλη Αναστασίου να «συναντηθούν» η Μαρία Κάλλας (φωνή τού κόσμου) με τη Σοφία Βέμπο (φωνή τής Ελλάδας) μέσα στο ξακουστό ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλλάς» (επί της Πατησίων, απέναντι από το «Πολυτεχνείο»), μια βραδιά τού 1961, εγκλωβισμένες εκεί λόγω διαδηλώσεων της εποχής, με τα συνθήματα «1 – 1  – 4», «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» να κυριαρχούν τριγύρω. Ενώ στο μπαρ ο πιανίστας παίζει ένα μουσικό κομμάτι και οι διαδηλωτές πλησιάζουν, εισβάλουν δυο κυρίες πολύ αναστατωμένες για όσα συμβαίνουν απέξω κι αρχίζουν να σχολιάζουν τα γεγονότα, δίχως να έχουν αναγνωρίσει η μία την άλλη, στην αρχή. Μετά τα πρώτα λεπτά, κι ενώ οι διάσημες αυτές γυναίκες συνεχίζουν την κουβέντα τους, γίνεται η μεταξύ τους αποκάλυψη για την ταυτότητα της καθεμιάς. Τότε, ο χώρος πλημμυρίζει από μουσική και τραγούδια. Οι δυο τους, ανάμεσα στη συζήτηση, που φτάνει μέχρι να αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους, αλλά και να σχολιάζουν την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, ερμηνεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Η μεν Κάλλας από την Όπερα, όπου έκανε λαμπρή καριέρα μέχρι τότε, ενώ η Βέμπο με τραγούδια που είχαν περάσει στα χείλια όλων των Ελλήνων, από την εποχή τού ’30, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ώς και το ’61. Αν και δεν είχαν ξανασυναντηθεί, γνώριζαν τη σταδιοδρομία, η μία τής άλλης. Η Βέμπο υπήρξε η «Τραγουδίστρια της Νίκης» εξαιτίας  τραγουδιών με «εθνικό» θέμα, που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ϊταλικού πολέμου, το 1940, και η Κάλλας βρισκόταν στην κορυφή τού λυρικού τραγουδιού, όπου παραμένει αξεπέραστη, ιδίως λόγω της δραματικής ερμηνείας των ρόλων της, αλλά και της ζωής της δίπλα σε διασημότητες (Ωνάσης, Τσώρτσιλ, Κένεντυ…) και κορυφαίους καλλιτέχνες (Μενεγκίνι, Βισκόντι, Παζολίνι, Μινωτής, Τζεφιρέλι, Τσαρούχης…).

Η ωραία ιδέα τού Βασίλη Αναστασίου, ο οποίος έγραψε και τα κείμενα αλλά και σκηνοθέτησε, χάρισαν στο κοινό μια εξαιρετική παράσταση, όπου η πετυχημένη λυρική σοπράνο Κάτια Πάσχου και η σπουδαία τραγουδίστρια Αργυρώ Καπαρού γοήτευσαν με τις υπέροχες ερμηνείες τους, υπό τη συνοδεία των ήχων τού έξοχου πιανίστα Μάρκου Κώτσια. Οι δύο καλλιτέχνιδες, ντυμένες με τα πολύ όμορφα κουστούμια, που σχεδίασε ο Ιταλός Ledio Konxholli,  ταυτίστηκαν απολύτως με τις προσωπικότητες των δύο εμβληματικών μορφών τού ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, οι οποίες λατρεύτηκαν ως: Έλληνιδες, ερμηνεύτριες και προσωπικότητες, παραμένοντας αθάνατες. Κάθε τραγούδι και μια επιτυχία, κάθε νότα και μια ανάμνηση, κάθε ερμηνεία κι ένα καλλιτεχνικό γεγονός (στο Μέτωπο του ’40, στα θέατρα της Αθήνας, στο Ηρώδειο, στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου ή στη «Σκάλα» του Μιλάνου) όπου οι δύο ντίβες διέπρεψαν, αφήνοντας τη σφραγίδα τους, κι αυτό χάρη και στις συγκλονιστικές ερμηνείες τής Αργυρώς Καπαρού και της Κάτιας Πάσχου… της Κάτιας Πάσχου και της Αργυρώς Καπαρού. Τις ευχαριστούμε, όπως και τον Βασίλη Αναστασίου που, αν και φανταστική η συνάντηση της Κάλλας με τη Βέμπο, μας έδωσε την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τα τραγούδια τού παλιού καιρού, να συγκινηθούμε, να απολαύσουμε, να νοσταλγήσουμε… να δούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε ως λαός, ως πολίτες… ως άνθρωποι. Τα «εύγε», βεβαίως, ανήκουν και στον Μάρκο Κώτσια, και στον  Ledio Konxholli… σε όλους! Οι θεατές στο ανοιχτό θέατρο του Φαλήρου, στην ακτή «Μπάτης», με παρόντα τον νέο-εκλεγέντα Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, κύριο Γιάννη Φωστηρόπουλο, καταχειροκρότησαν τους συντελεστές τής παράστασης, που έλαβε χώρα στα πλαίσια των πολλών και ποικίλων καλοκαιρινών εκδηλώσεων «Φαληρικά 2019» που πραγματοποιεί ο Δήμος, κάθε χρόνο, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Η παράσταση θα παρουσιάζεται από  15 Νοεμβρίου 2019, κάθε Παρασκευή (21.00) και Κυριακή (19.00) για 20 παραστάσεις, στο «ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ», με 1 αλλαγή στη διανομή, καθώς τον ρόλο τής Μαρίας Κάλλας θα ερμηνεύει η mezzo σοπράνο Ειρήνη Καραγιάννη.

Σεπτέμβριος 2019                                                                                        «Υπαίθριο Θέατρο Μπάτης»

                                                                                                                   Ακτή Ποσειδώνος, Παλαιό Φάληρο

Νίκος Μπατσικανής