«ΛΑΙΔΗ ΜΑΚΒΕΘ», του Δημήτρη Αθανίτη,

6

«ΛΑΙΔΗ ΜΑΚΒΕΘ», του Δημήτρη Αθανίτη,

βασισμένο στο ομώνυμο έργο του William Shakespeare

 

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Μουσική – Σκηνικά – Κοστούμια: Δημήτρης Αθανίτης

Φωτογραφίες: Τούλα Ακρίβου

 

Ερμηνείες: Ιφιγένεια Θεοχαρίδη, Δημήτρης Αθανίτης, Γιώργος Λουράκης

 

        Η τραγωδία «Μάκβεθ» είναι η μικρότερη σε έκταση τραγωδία του Άγγλου δραματουργού Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1564 – 1616). Γράφτηκε το 1605 ή 1606, παίχτηκε για πρώτη φορά το 1610 και δημοσιεύθηκε στα 1623.  Πραγματεύεται μια βασιλοκτονία και τα επακόλουθά της, στη Σκωτία, κατά τον Μεσαίωνα (5ος – 15ος αι. μ.Χ.).     

Η «Λαίδη Μάκβεθ», του Δημήτρη Αθανίτη, είναι μια πρωτότυπη εκδοχή από το αριστούργημα του Σαίξπηρ και παρουσιάζεται στο Θέατρο «Βαφείο» από τις 13 Νοεμβρίου 2013, μετά από συνεχή sold out τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Σε σημείωμα του σκηνοθέτη για την παράσταση, διαβάζουμε:

“Η «Λαίδη Μάκβεθ» είναι ουσιαστικά ένα καινούργιο έργο που φωτίζει αποκλειστικά τα δύο αρχετυπικά κεντρικά πρόσωπα, δύο πρόσωπα παθιασμένα για έρωτα και εξουσία. Δύο πρόσωπα που δεν θα διστάσουν να φτάσουν στον φόνο. Ταυτόχρονα, όμως, πρόκειται για ένα πληγωμένο ζευγάρι, που προσπαθεί απεγνωσμένα να κατακτήσει το μέλλον. Ένα μέλλον που έχει ήδη οριστικά χάσει. Και με πλήρη επίγνωση αυτής της απώλειας, οπλίζονται με δύναμη και κυνισμό καθώς δοκιμάζουν να διεκδικήσουν τα πάντα. Ό,τι θεωρούν ότι τους ανήκει. Όμως μέσα τους είναι αγνοί. Και θα εναντιωθούν μόνοι στον εαυτό τους”.

 

Έξοχη, ατμοσφαιρική και πρωτοποριακή παράσταση, όπως τη σκηνοθέτησε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης, ο οποίος έγραψε το κείμενο, κρατώντας την ουσία από το έργο του γίγαντα της Λογοτεχνίας Σαίξπηρ. Στον ίδιο οφείλονται και οι έξοχες μουσικές επιλογές της παράστασης αλλά και τα ωραία κοστούμια των ηθοποιών. Είναι αξιοθαύμαστο το πως, ενώ δεν υπάρχει σκηνικός διάκοσμος, οι θεατές παρακολουθούν ένα έργο που εκτυλίσσεται στον πύργο – κάστρο του Μάκβεθ, όπου ζει με τη σύζυγό του, υπηρέτες και φρουρά, και αυτό γίνεται «πιστευτό» μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές των ηρώων. Η Λαίδη Μάκβεθ είναι αυτή που υποκινεί τον άντρα της να σκοτώσει τον βασιλιά, έχοντας καταφέρει να κάνει τον σύζυγό της «πιόνι στα χέρια της».

 

Εξαίρετες οι ερμηνείες των ηθοποιών. Ο έμπειρος Δημήτρης Αθανίτης αποτυπώνει ρεαλιστικά (αν και μεταμορφωμένος) τον ρόλο του αφοσιωμένου φρουρού – υπηρέτη των Μάκβεθ, ενώ οι νεότεροι: Ιφιγένεια Θεοχαρίδη και Γιώργος Λουράκης παίζουν σαν υπνωτισμένοι (ηθελημένα, φαντάζομαι) τους ρόλους των Μάκβεθ, για να δείξουν πως «ζουν στον κόσμο τους», αποκομμένοι στο μακρινό κάστρο τους και τυφλωμένοι από έρωτα και «δίψα» για εξουσία, θύματα του ίδιου του εαυτού τους. Οι υποβλητικοί φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου, η ομίχλη (καπνός) που αναδύεται συνεχώς, οι μουσικές (επιλεγμένα αποσπάσματα Όπερας), τα κεριά… όλα, σε συνδυασμό με τις ερμηνείες, όπως οι ηθοποιοί «αναδύονται» μέσα από τη «χαώδη», μισοσκότεινη σκηνή, δημιουργούν μιαν έξοχη ποιητική και ατμοσφαιρική παράσταση, που συνεπαίρνει τους θεατές. Εύγε!

 

Κάθε Δευτέρα, στις 21.00

Θέατρο «Βαφείο – Λάκης Καραλής»

Αγίου Όρους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115,

Τ.Κ. 10447, Αθήνα

Στάση Μετρό «Κεραμεικός»

Τηλέφωνο: 210 34 25 637

Εισιτήρια: 10-14 Ευρώ

Κρατήσεις: 210 36 24 894, 210 34 25 637

 

Νίκος Μπατσικανής, ποιητής, συγγραφέας, κριτικός Θεάτρου,

μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών