«Ντ’ Εόν» του Renny Krupinsky

276

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάννα Παναγουλέα
Σκηνικά – Κουστούμια: Νίκος Μαρμαροτούρης, Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Πρωτότυπη Μουσική: Σπύρος Παπαθεοδώρου
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Φωτογραφίες: Ναταλία Β.

Ερμηνείες, με αλφαβητική σειρά: Ανδρονίκη Αβδελιώτη (Ντ’ Εόν). Νίκος Αναγνωστόπουλος (βιογράφος Τόμας Πλάμμερ). Γιώργος Γογώνης (Κόμης Ντε Γκερσύ). Ανδρέας Ζάκας (Λουδοβίκος IV). Γιάννης Ίτσιος (Δούκας ντε Σουαζέλ). Αθηνά Μαυρομάτη (συγκάτοικος Κόουλ). Σταμάτης Μπαντούνας (συγγραφέας Μπωμαρσαί) Δημήτρης Ξηρός (Σαρλ Ντε Μωράντ). Ελεάννα Παναγουλέα (Μαντάμ Ντυ Μπαρύ). Βασίλης Σαμαριτάκης (Λουδοβίκου ΙΣΤ). Ποπέτα Σούκου  (Μαντάμ Πομπαντούρ)

Πιάνο, επί σκηνής: Σπύρος Παπαθεοδώρου

Το πρώτο έργο τού πολυτάλαντου και διεθνώς βραβευμένου Άγγλου συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Renny Krupinsky που παρουσιάζεται στην Ελλάδα, βασίζεται στην ιστορία τού Γάλλου διπλωμάτη και παρασημοφορημένου ήρωα πολέμου, Ντ’ Εόν, ο οποίος έζησε τη μισή του ζωή ως άντρας και την άλλη μισή ως γυναίκα. Την περίοδο που ο Ντ’ Εόν υπηρετούσε ως διπλωμάτης  στο Λονδίνο, κυκλοφορούσε στους δρόμους ντυμένος γυναίκα, ισχυριζόμενος πως είχε γεννηθεί και μεγαλώσει ως αγόρι, επειδή ο πατέρας του δεν ήθελε κορίτσι. Από νεαρή ηλικία, ο Ντ’ Εόν έμαθε να χειρίζεται τα όπλα και να ιππεύει σαν άντρας μα, πλέον, ήταν η στιγμή να ζήσει όπως αισθανόταν, διεκδικώντας το δικαίωμα να είναι θηλυκό αλλά, συγχρόνως, να του αναγνωρίζονται οι τιμές και απολαβές τής προσφοράς του ως άντρας, ο οποίος υπηρέτησε την πατρίδα του ενδόξως. Στη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του ο Ντ’ Εόν υπήρξε και κατάσκοπος. Επιστρέφοντας στη Γαλλία και λόγω της φτώχειας του, αναγκάζεται να συγκατοικήσει με μιαν άλλη γυναίκα και ζει ως το τέλος της ζωής του έγκλειστος στο διαμέρισμά τους. Όταν πεθαίνει,  η κυρία Κόουλ ανακαλύπτει πως η γηραιά συγκάτοικός της ήταν άνδρας. Επρόκειτο για επιλογή τρόπου ζωής  ή για βαθιά επιθυμία ενός άνδρα να είναι γυναίκα, όπως ο ίδιος αισθανόταν πως είναι;  Μια πορεία γεμάτη αγώνες, τόσο στα μέτωπα όσο και στην καθημερινότητα, προκειμένου οι άλλοι, και μάλιστα 250 χρόνια πριν, να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα ενός άντρα και το δικαίωμά του να ζει όπως εκείνος θέλει.

Η κυρία Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου, για πολλοστή φορά, επέλεξε να μεταφράσει και να παρουσιάσει στο θέατρό της, «Αγγέλων Βήμα», ένα πολύ δυνατό έργο. Η Ανδρονίκη Αβδελιώτη αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το πολύ ιδιαίτερο θέμα, και πρόσφερε στο κοινό μια καταπληκτική παράσταση, κουρντισμένη στην εντέλεια, παρά την πολυπλοκότητα του έργου και τα πολλά πρόσωπα που παίζουν.   Η ταλαντούχα ηθοποιός και σκηνοθέτιδα  συνέβαλε και στα υπέροχα κουστούμια τής παράστασης, δουλειά που μοιράστηκε με τον καταξιωμένο σκηνογράφο Νίκο Μαρμαροτούρη (Οι περούκες είναι αληθινά κομψοτεχνήματα, με σουρεαλιστικά και γκροτέσκο στοιχεία), ενώ βοηθός της στη σκηνοθεσία ήταν η  Ελεάννα Παναγουλέα. Οι φωτισμοί τού πολύπειρου και ταλαντούχου Βασίλη Κλωτσοτήρα συνέβαλαν πολύ στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ τα μουσικά κομμάτια, παιγμένα στο πιάνο, επί σκηνής, από τον μουσικοσυνθέτη και σολίστα Σπύρο Παπαθεοδώρου «έντυσαν» άρτια την παράσταση.

Η Ανδρονίκη Αβδελιώτη, ως διεμφυλικός Ντ’ Εόν, κυριαρχεί στη σκηνή, με ερμηνεία άξια συγχαρητηρίων, παλεύοντας γενναία, για όλα. Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος αποτελεί αντάξιο παρτενέρ – βιογράφο του / της, Τόμας Πλάμμερ. Ο Γιώργος Γογώνης, άριστος Κόμης Ντε Γκερσύ. Ο Ανδρέας Ζάκας σφραγίζει τον ρόλο τού Λουδοβίκου IV, στην εκφορά τού λόγου, στους μορφασμούς και στις κινήσεις, με αποκορύφωμα τις ανεπανάληπτες ερωτικές συνευρέσεις του.  Ο Γιάννης Ίτσιος, ιδανικός Δούκας Ντε Σουαζέλ. Η Αθηνά Μαυρομάτη αποδικνύει το στέρεο ταλέντο της, παίζοντας την κυρία Κόουλ με πείρα χρόνων. Ο Σταμάτης Μπαντούνας δίνει ρεσιτάλ, ερμηνεύοντας τον συγγραφέα Μπωμαρσαί, πότε δουλικός κι άλλοτε παρωδώντας ή χορεύοντας μοναδικά. Ο Δημήτρης Ξηρός, πολύ καλός Σαρλ Ντε Μωράντ. Η Ελέαννα Παναγουλέα, εξαίσια ως Μαντάμ Ντυ Μπαρύ. Ο Βασίλης Σαμαριτάκης, έξοχος Λουδοβίκος ΙΣΤ. Η Ποπέτα Σούκου,  μοναδική Μαντάμ Πομπαντούρ.  Οι δύο μαντάμ απογειώνουν την παράσταση σε κάθε τους παρέμβαση και ιδίως συνευρισκόμενες με τον Λουδοβίκο ΙV.  Όλοι τους είναι υπέροχοι, προσφέροντας γέλιο, συγκίνηση, θαυμασμό. Οι θεατές, συμμετέχοντας στα δρώμενα επί σκηνής, απήλαυσαν μια μεγαλειώδη παράσταση, γι αυτό και αποθέωσαν τους συντελεστές της, με ζωηρά επιφωνήματα και δυνατό χειροκρότημα, στο τέλος. Εύγε!

(Διάρκεια: 2 ώρες, με μικρό διάλειμμα)

Σάββατο και Κυριακή:  20.30                                                «Αγγέλων Βήμα»

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, Αθήνα

Τηλέφωνα: 2105242211, 2105242213

Fax: 2105242212. E-mail: info@aggelonvima.gr

www.aggelonvima.gr

Νοέμβριος 2019                                                                  Νίκος Μπατσικανής