«Νύχτες στη Ρώμη -Τενν και Άννα», του   Franco D’ Alessandro

3

«Νύχτες στη Ρώμη -Τενν και Άννα», του   Franco D’ Alessandro

 

Κείμενο: Φράνκο Ντ’ Αλεσσάντρο

Μετάφραση: Χλόη Βερίτη

Σκηνοθεσία: Άγις Παίκος

Σχεδιασμός Φωτισμού: Σάββας Προδρόμου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μόνικα Μακρυγιάννη

Επιμέλεια ιταλικών διαλόγων: Λουτσία Γκράσσο

 

Ερμηνείες: Φάνη Πέτσα, Δημήτρης Κωνσταντινίδης

 

Σπουδαίο έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα και στην Ελλάδα, σε μετάφραση Χλόης Βερίτη. Αναφέρεται στη φιλική σχέση ανάμεσα σε δυο «ιερά τέρατα» του καλλιτεχνικού στερεώματος: στον Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Τεννεσσί Ουίλλιαμς (Tennessee Williams‎, 1911 – 1983) και στην Ιταλίδα ηθοποιό Άννα Μανιάνι (Anna Magnani, 1908 – 1973), που πότε φιλιώνουν και άλλοτε «τρώνε τις σάρκες τους». Η ιστορία διαδραματίζεται στη Ρώμη, όπου και συναντήθηκαν ο Ουίλλιαμς με τη Μανιάνι, την εποχή που η δεύτερη είναι βαθιά πληγωμένη, μετά την «εγκατάλειψή» της από τον μεγάλο της έρωτα Ρομπέρο Ροσσελλίνι (Roberto Gastone Zeffiro Rossellini, 1906 – 1977), δεσμός που είχε αναπτυχθεί στη διάρκεια των γυρισμάτων της εμβληματικής ταινίας «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» (σκηνοθεσία Ρ. Ροσσελλίνι, 1945).

Η πετυχημένη πορεία του «Νύχτες στη Ρώμη – Τενν και Άννα» πρωτο-παρουσιάστηκε σε θέατρο του Off-Broadway, το 2002. Γοήτευσε κοινό και κριτικούς στη Νέα Υόρκη και αργότερα στο Λονδίνο κι εξακολουθεί να παρουσιάζεται σε θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο. Προτάθηκε για 46 βραβεία, ενώ υπάρχει η προοπτική να μεταφερθεί και στον κινηματογράφο. Στην Κύπρο «ανέβηκε» στον πολυχώρο «Εστία», οι συντελεστές είναι Κύπριοι και με αυτήν τη σύνθεση παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, όπου είχα τη χαρά να την παρακολουθήσω.

Πολύ καλή μεταφορά και παράσταση, όπως τη σκηνοθέτησε ο Άγις Παίκος, με την πολύ ωραία και «ζουμερή» μετάφραση της Χλόης Βερίτη. Σχεδιασμός φωτισμού: Σάββας Προδρόμου, βοηθός σκηνοθέτη: Μόνικα Μακρυγιάννη, επιμέλεια ιταλικών διαλόγων: Λουτσία Γκράσσο.

Η Φάνη Πέτσα και ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ερμηνεύοντας τους ιδιαίτερους ρόλους της Ά. Μανιάνι και Τ. Ουίλλιαμς, αντιστοίχως, δυο ταλαντούχων ξεχωριστών αλλά και με ακραίες συμπεριφορές  ατόμων, που, περνώντας τα χρόνια, αυτο-καταστράφηκαν. Η Μανιάνι έχει χαρακτηριστεί «λύκαινα» κι «εκρηκτική σαν ηφαίστειο», ενώ ο Ουίλλιαμς έφερε ψυχικά τραύματα και το «στίγμα» του ομοφυλοφίλου (ιδιότητα κατακριτέα την περίοδο εκείνη). Γνωστά τραγούδια της εποχής, ιταλικά και αμερικάνικα, οι περιγραφές που κάνει ο Δ. Κωνσταντινίδης (σε ρόλο αφηγητή) και οι αναφορές της Φ. Πέτσα στη νυχτερινή ζωή της Ρώμης και στα αξιοθέατα της «αιώνιας πόλης», χρωματίζουν την παράσταση και δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα, που «περνάει» και στους θεατές, οι οποίοι καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές, στο τέλος, επευφημώντας τους.

 

Η παράσταση παρουσιάστηκε μία φορά, στις 6 Οκτωβρίου 2023, 20.30, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

«Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη»

Πειραιώς 206, Ταύρος Αττικής 177 78

Τηλέφωνο: 210 3418550

 

Νίκος Μπατσικανής, ποιητής, συγγραφέας, κριτικός Θεάτρου,

μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών