«Ο Ψεύτης Ήλιος», των Nikhita Mikhalkov και Rustam Ibragimbekov
Θεατρική Διασκευή: Peter Flannery
Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Εικαστική επιμέλεια: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσσα Μπρουζιώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης
Σχεδιασμός ήχων: Φάνης Κακοσαίος
Μουσική διδασκαλία: Yβόνη Σιέμου
Φωτογραφίες: Στέλιος Δανιήλ
Video – Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Γραφιστικά: Μαρία Κονταξάκη “MMM Design”
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου|“Art Ensemble”
Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης) οι: Βιβή Παναγούλια (Νάντια), Κατερίνα Καλούμενου (Μαρούσια), Παναγιώτης Μαρίνος (Κοτώβ), Ανδρέας Ζάκας (Βεσβολόντ), Λένα Μπαμπασάκη (Λίντια), Λίλη Τέγου (Όλγκα), Γωγώ Βογάσαρη (Μόκοβα), Βασίλης Σαμαριτάκης (Κίρικ), Κίμωνας Δούσης (Στρατιώτης), Νεκτάριος Μάστορης (Οδηγός), Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος (Μίτια)
Το έργο «Ο Ψεύτης Ήλιος», που βασίζεται στην ομώνυμη ρωσική ταινία του 1994 (σκηνοθεσία του Ρώσου ηθοποιού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Νικήτα Μιχαλκώφ – γέν. 1945), παρουσιάζεται στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα», για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε θεατρική διασκευή (για το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας) του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου Peter Flannery – γέν. 1951 και μετάφραση – σκηνοθεσία – εικαστική επιμέλεια της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα – Καλογήρου.
Η ταινία κέρδισε το μεγάλο Βραβείο και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, το 1994, το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, το 1995, ενώ ήταν και υποψήφια για το Βραβείο “BAFTA” (Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) καλύτερης, μη αγγλόφωνης ταινίας, το 1996.
Ο Nikhita Mikhalkov είχε αφιερώσει την ταινία του «Σε αυτούς που έκαψε ο ήλιος της Επανάστασης».
Το καλοκαίρι του 1936 (παραμονές εσωτερικών ρωσικών εκκαθαρίσεων), ο Σεργκέι Κοτώφ (απόστρατος στρατηγός), με τη σύζυγό του, Μαρούσια, την οικογένειά της (πρώην αριστοκράτες) και την υπηρέτριά τους, περνούν το καλοκαίρι τους στην εξοχική κατοικία (ντάτσια), που τους έχει παραχωρηθεί, για τις υπηρεσίες του Κοτώφ στον Κόκκινο Στρατό των Μπολσεβίκων εναντίον του Τσάρου (Οκτωβριανή Επανάσταση, 1917). Μια μέρα, οι χωρικοί καλούν τον στρατηγό να παρέμβει, καθώς σοβιετικά τανκς καταστρέφουν τα σιτάρια τους. Ο Κοτώφ, προσωπικός φίλος του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν (1878 – 1953), ιδιότητα που προβάλλει στους γύρω του, επεμβαίνει, και τα τανκς αποχωρούν. Οι μέρες στην εξοχή κυλούν ήσυχα, με γιορτές για διάφορες επετείους των Σοβιέτ, ηλιοθεραπεία και κολύμπι στο κοντινό ποτάμι. Κάποτε τους επισκέπτεται ο εξαφανισμένος για καιρό Μίτια, πρώην αγαπημένος της Μαρούσια, ο οποίος δεν αποκαλύπτει το πού βρισκόταν στη διάρκεια της απουσίας του, ούτε ποιο είναι το τωρινό επάγγελμά του. Περνώντας οι μέρες, όλα θα εξελιχθούν αναπάντεχα και οι πρωταγωνιστές του έργου θα έχουν πορεία διαφορετική της μέχρι τότε ανέμελης ζωής τους, καθώς οι αποκαλύψεις θα είναι απρόσμενες και συνταρακτικές.
Παρότι το έργο φαντάζει περασμένης εποχής, αυτό συνδέεται άμεσα με όσα συμβαίνουν και στις ημέρες μας, στα απολυταρχικά καθεστώτα, ανά τον κόσμο, ακόμα και δίπλα μας, καθιστώντας το επίκαιρο. Βεβαίως, το θέμα του είναι και ο καμβάς, πάνω στον οποίον θα κεντηθούν χαρακτήρες και συμπεριφορές, στα πλαίσια του δίπολου: ξέγνοιαστη ζωή από τη μια και ίντριγκες από την άλλη. Μα έτσι είναι και η ζωή: χαρές και πίκρες, άνθη κι αγκάθια, πόλεμος και ειρήνη, το καλό και το κακό, δίπλα δίπλα.
Ποιοτική παράσταση, με πρωτότυπο θέμα, χάρη στη ζουμερή μετάφραση και στην ευρηματική σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα – Καλογήρου (ιδιοκτήτριας και ψυχής του θεάτρου «Αγγέλων Βήμα»), στην οποία οφείλεται και η εικαστική επιμέλεια, χάρη στην οποία αποτυπώνεται η ατμόσφαιρα της εποχής και μιας ξέγνοιαστης ζωής στην εξοχή, σε περίοδο διακοπών. Η επιμέλεια της ταιριαστής κίνησης ανήκει στη Νατάσσα Μπρουζιώτη, ο σχεδιασμός των ωραίων φωτισμών στον Γιώργο Αγιαννίτη και των όμορφων ήχων στον Φάνη Κακοσαίο, ενώ τη μουσική διδασκαλία έκανε η Yβόνη Σιέμου.
Οι εξαίρετες ερμηνείες, από τους ηθοποιούς: Βιβή Παναγούλια (Νάντια), Κατερίνα Καλούμενου (Μαρούσια), Παναγιώτη Μαρίνο (Κοτώβ), Ανδρέα Ζάκα (Βεσβολόντ), Λένα Μπαμπασάκη (Λίντια), Λίλη Τέγου (Όλγκα), Γωγώ Βογάσαρη (Μόκοβα), Βασίλη Σαμαριτάκη (Κίρικ), Κίμωνα Δούση (Στρατιώτης), Νεκτάριο Μάστορη (Οδηγός), Χρυσοβαλάντη Κωστόπουλο (Μίτια), απογείωσαν την παράσταση και χάρισαν στο κοινό μιαν παράσταση επιπέδου, άξια των πολλών χειροκροτημάτων με τα οποία τούς αντάμειψαν οι θεατές, στο τέλος.
Διάρκεια: 1 ώρα και 50 λεπτά
«Αγγέλων Βήμα» – Τόπος Συνάντησης Ανατολής – Δύσης Α.Μ.Κ.Ε
Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)
Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 20.00
Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο), 8 ευρώ/άτομο (για κατόχους αθηνόραμα club & κουπονιών 1+1), 5 ευρώ (ατέλειες)
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2105242211
Αγορά εισιτηρίων: www.more.com/theater/o-pseutis-ilios
www.aggelonvima.gr
Νίκος Μπατσικανής, κριτικός Θεάτρου,
μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών