ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ – Ανοιχτή Εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

158

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

 Αθήνα, 9 Μαΐου 2018

 Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος προσκεκλημένος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής  και σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΚΙΧΛΗ συνομιλεί με τους Γιάννη Μπασκόζο, δημοσιογράφο & Φίλιππο Τσαλαχούρη, συνθέτη, του οποίου επίσης θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο «Δύο τραγούδια σε ποίηση Τίτου Πατρίκιου» στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Πέμπτη 17 Μαΐου, 19:30

Είσοδος Ελεύθερη

 Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής τιμά τον κορυφαίο ποιητή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς Τίτο Πατρίκιο, με την ευκαιρία της πρόσφατης συγκεντρωτικής έκδοσης του ποιητικού του έργου (1943-2007), και διοργανώνει, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΚΙΧΛΗ, μια ανοιχτή εκδήλωση προς τιμήν του, την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 7:30 το απόγευμα, στον Πολυχώρο των Φίλων της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη).

Με αφορμή την ευρεία κυκλοφορία απάντων των ποιημάτων του από τις εκδόσεις ΚΙΧΛΗ, στα οποία αποτυπώνεται η περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, ο Τίτος Πατρίκιος θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιάννη Μπασκόζο και τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη, με τον οποίο τον συνδέει και μια ακόμη ιδιαίτερη σχέση:

Πράγματι, ο ταλαντούχος συνθέτης, από τους πλέον καταξιωμένους της γενιάς του, ανταποδίδοντας τη μεγάλη αγάπη που τρέφει ο ποιητής για τη μουσική, μελοποίησε, μετά από πρόταση του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής για τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας της Μουσικής του Βιβλιοθήκης, δύο από τα αγαπημένα του ποιήματα.

Η πρωτότυπη αυτή σύνθεση του Φίλιππου Τσαλαχούρη με τίτλο «Δύο τραγούδια σε ποίηση Τίτου Πατρίκου», έργο 101, θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης. Ερμηνεύει η σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη με τον Τίτο Γουβέλη στο πιάνο.

Είσοδος Ελεύθερη

 Τίτος Πατρίκιος

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1928, γιος των ηθοποιών Σπύρου και Λέλας Πατρικίου. Το 1946 ολοκλήρωσε τα γυμνασιακά του μαθήματα στο Βαρβάκειο και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για κάποια χρόνια ως δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στρατευμένος αρχικά στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ. Το 1944 καταδικάστηκε σε θάνατο από συνεργάτες των γερμανών και η εκτέλεσή του ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1951-1952) και κατά τη διετία 1952-1953 στον Άη Στράτη, από όπου επέστρεψε στην Αθήνα με άδεια εξορίστου. Από το 1959 ως το 1964 σπούδασε κοινωνιολογία στην Ecole Pratique des Hautes Etudes του Παρισιού και πήρε μέρος σε έρευνες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά την επιβολή της δικτατορίας του Παπαδόπουλου όμως, κατέφυγε ξανά στο Παρίσι, όπου πήρε μέρος σε εκδηλώσεις ενάντια στο παράνομο καθεστώς, και εργάστηκε στην έδρα της Unesco στο Παρίσι και στη Fao στη Ρώμη. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1975 και εργάστηκε ως δικηγόρος, κοινωνιολόγος και λογοτεχνικός μεταφραστής. Το 1982 επέστρεψε στη θέση που κατείχε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών πριν το 1967. Στην Αθήνα εργάστηκε επίσης στο Κέντρο Μαρξιστικών Μελετών. Η πρώτη του εμφάνιση στο χώρο των γραμμάτων πραγματοποιήθηκε το 1943 με τη δημοσίευση ενός ποιήματός του στο περιοδικό “Ξεκίνημα της Νιότης”, ενώ το 1954 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο “Χωματόδρομος”. Ιδρυτικό μέλος του περιοδικού “Επιθεώρηση Τέχνης” από το 1954 δημοσίευσε πολλά άρθρα και κριτικές στις στήλες του, ενώ πολλά δοκίμιά του συμπεριλήφθηκαν σε συγκεντρωτικές εκδόσεις. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση (κείμενα των Σταντάλ, Αραγκόν, Μαγιακόφσκι, Νερούντα, Γκόγκολ, Γκαρωντύ, Λούκατς και άλλων) και την πεζογραφία, ενώ τα περισσότερα κοινωνιολογικά έργα του είναι γραμμένα στα γαλλικά. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, τα φλαμανδικά, τα γερμανικά και τα ολλανδικά. Το 1994 τιμήθηκε με ειδικό κρατικό βραβείο για το σύνολο του έργου του. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ, φωτογραφία: Δημήτρης Τσουμπλέκας).

 

 

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Δ.Σ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Τ. 210 7282 566/567
M. sfm@megaron.gr