«Τζόρνταν» των Άννα Ρέινολντς και Μόιρα Μπουφίνι

337

Σκηνοθεσία: Ομάδα «Erinia» (Έρη Κέχρα κι Ευγενία Κοντοέ)

Ερμηνεία: Ευγενία Κοντοέ

(Η ηθοποιός, με αυτήν την παράσταση, απέσπασε το Β΄ Βραβείο ερμηνείας στο «Φεστιβάλ Θεατρικού Μονολόγου 2018» του «Εύπολις Αρτ»).

Μαρτυρία βασισμένη στην αληθινή ιστορία της παιδοκτόνου και αυτόχειρα Σίρλεϊ Τζόουνς, η οποία καταδικάστηκε για τον φόνο του παιδιού της. Η  δράστης, αργότερα αφέθηκε ελεύθερη, υπό δικαστική επιτήρηση, αλλά την ημέρα της απαλλαγής της αυτοκτόνησε. Πρόκειται για έναν σπαρακτικό μονόλογο μιας νεαρής κακοποιημένης γυναίκας που, ως σύγχρονη Μήδεια, περιθωριοποιημένη από το οικογενειακό και κοινωνικό της περιβάλλον, φτάνει στο σημείο να σκοτώσει το ίδιο της το σπλάχνο. Η ιστορία της είχε σοκάρει, διχάζοντας την κοινή γνώμη της αγγλικής αλλά και της παγκόσμιας κοινωνίας. «Είναι ένα έργο για τη ζωή μιας γυναίκας, για τις επιλογές που έχει κανείς ή δεν έχει, όταν δεν μπορεί να τις δει» («Evening Standard» 16/4/1992).

Παράσταση συγκλονιστική, όπως και η ιστορία αλλά και η ερμηνεία της Ευγενίας Κοντοέ, η οποία υποδύεται την τραγική αυτήν μάνα. Με παρατεταμένον, αλλά ελεγχόμενον σπαραγμό, καταθέτει γεγονότα της ρημαγμένης ζωής της, που πότε σοκάρουν και πότε συγκινούν. Μόνη της, με τη βοήθεια μιας φωτισμένης μπαλαντέζας (που λειτουργεί ως προβολέας σώματος αλλά και ψυχής, αφού δημιουργεί γκρο-πλαν προσώπου και ματιών) γεμίζει απολύτως τη σκηνή, κάνοντας το κοινό να παρακολουθεί κάθε της λέξη… κάθε της ανάσα, στη σπαρακτική εξομολόγηση που κάνει, περιγράφοντας τη βία και τα δεινά που υπέστη από τον πατέρα του παιδιού της αλλά και την απαξίωση που είχε από τη δική της μητέρα. Αξιοθαύμαστη ακρίβεια κινήσεων κι εκφορά του λόγου, μέχρι το σημείο που, με το καλώδιο της μπαλαντέζας (ως αγχόνη) δίνει τέρμα στην πολύπαθη ζωή της. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και στις δύο κυρίες, στη θεατρολόγο και ειδική παιδαγωγό Έρη Κέχρα και στην ηθοποιό και φιλόλογο Ευγενία Κοντοέ, για τη θαυμαστή αυτήν παράσταση, η οποία –φαντάζομαι- είναι αποτέλεσμα πολλών προβών. Συγχαίρω, επίσης, τον κύριο Νίκο Γιάννακα, ιδιοκτήτη του «Εύπολις – Αρτ», για την ποιότητα των παραστάσεων που παρουσιάζει, αλλά και τα όσα σχεδιάζει και πραγματοποιεί (φεστιβάλ και άλλα) κάθε χρόνο, στον φιλόξενο χώρο του. Οι θεατές καταχειροκρότησαν τους συντελεστές, με ζωηρά επιφωνήματα, που τα άξιζαν με το παραπάνω.

Διάρκεια: 45 λεπτά

Παραστάσεις: Παρασκευή 11/1, Σάββατο 12/1, Παρασκευή 25/1, Δευτέρα 28/1,Τρίτη 29/1 και Παρασκευή 1/2/2019, στις 21:00.

Ιανουάριος 2019                                           Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «ΕύΠολις-art»

                 Έγγελη 10, Νέος Κόσμος, Αθήνα

                 Τ/φ.:  2155451110,6980529535

Νίκος Μπατσικανής, κριτικός Θεάτρου

(μέλος Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών –

Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν, Ελληνικά κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού)