«ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ», του Neil Simon

67

 

Συγγραφέας: Νίλ Σάιμον

Μετάφραση: Δανάη Σταματοπούλου

Σκηνοθεσία – Προσαρμογή – Μουσική επιμέλεια: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς

Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης

Κινησιολόγος – Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρετή Μώκαλη

Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Ελεωνόρα Καραβανή

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Video Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

 

Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση

 

Ερμηνείες: Θεοδώρα Σιάρκου, Μαριάνθη Σοντάκη, Ισιδώρα Δωροπούλου, Βέρα Μακρομαρίδου, Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, Δανάη Σταματοπούλου, Νίνα Φώσκολου, Κωνσταντίνος Χειλάς

 

Το «ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης» παρουσιάζει, αυτό το καλοκαίρι, την πιο δημοφιλή κωμωδία τού μετρ τής σύγχρονης αμερικανικής κωμωδίας, Νιλ Σάιμον, το «Αταίριαστο Ζευγάρι», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη.  Η παράσταση αυτή, μετά τη  θερμή υποδοχή πού είχε από το κοινό τής Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, κατεβαίνει νότια, όπου θα δώσει μια σειρά παραστάσεων σε αρκετά φεστιβάλ τής Αττικής.

 

Γνωστό και χιλιο-παιγμένο θεατρικό έργο τού Αμερικανού συγγραφέα Νιλ Σάιμον, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ως κινηματογραφική ταινία (1968, με τίτλο: «Ένα παράξενο ζευγάρι»), με πρωταγωνιστές τούς αξέχαστους:  Τζακ Λέμον (Jack Lemmon, 1925 – 2001) και Γουόλτερ Ματάου Γ(Walter Matthau, 1920 – 2000). Γραμμένο για δύο φίλους άντρες αλλά και για δυο φίλες γυναίκες, όπως το απολαύσαμε στο Κηποθέατρο Παπάγου, προσαρμοσμένο σε ελληνικά δεδομένα.

Δύο φίλες  χωρίζουν από τους άντρες τους και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στο σπίτι τής μιας. Τότε αρχίζουν τα προβλήματα και δοκιμάζεται η φιλία τους, καθώς διαπιστώνουν ότι η ακαταστασία τής μιας δεν μπορεί να συνυπάρξει με την ψυχαναγκαστική νοικοκυροσύνη τής άλλης.

Ένα δυνατό σχόλιο για το πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι, πλέον, και την αδυναμία μας να συνυπάρξουμε και να συμβιώσουμε, στην εποχή μας, γεγονότα που μας οδηγούν στη μοναξιά. Κωμωδία χαρακτήρων και καταστάσεων που υμνεί το δικαίωμα της ανεξαρτησίας, «καταδικάζοντας», όμως, το υπέρμετρο «εγώ» μας.  

Κεφάτη παράσταση, με απρόσμενες καταστάσεις, που χαρίζουν άφθονο γέλιο, αλλά μας «διδάσκουν», συγχρόνως. Σε αυτό συνετέλεσαν: η «ζουμερή» μετάφραση της Δανάης Σταματοπούλου και η πετυχημένη σκηνοθεσία – προσαρμογή   τού Λευτέρη Πλασκοβίτη (βοηθός σκηνοθέτη, η Αρετή Μώκαλη), στον οποίον οφείλεται και η μουσική επιμέλεια. Ρεαλιστικό και λειτουργικό το σκηνικό τού Αντώνη Χαλκιά, ο οποίος σχεδίασε και τα πανέμορφα κοστούμια των ηθοποιών (βοηθός σκηνογράφου  κι ενδυματολόγου η Ελεωνόρα Καραβανή). Υποβλητικοί οι φωτισμοί τού Παναγιώτη Πλασκασοβίτη. Η διδασκαλία τής ωραίας κίνησης ανήκει στην Αρετή Μώκαλη.

Απολαυστικές ερμηνείες από όλους τούς ηθοποιούς. Έλαμψαν η Θεοδώρα Σιάρκου και η Μαριάνθη Σοντάκη, στους ρόλους των δύο συγκατοίκων γυναικών, πλαισιωμένες από τις φίλες τους: Ισιδώρα Δωροπούλου,  Βέρα Μακρομαρίδου, Δανάη Σταματοπούλου, Νίνα Φώσκολου, σε επίσης λαμπρές ερμηνείες, όπως και των δύο γραφικών (λόγω και των γλωσσικών διαφορών και εννοιών) Ισπανών γειτόνων τους: Αλέξανδρου Παπατριανταφύλλου και Κωνσταντίνου Χειλά, που απογείωσαν την παράσταση με τις ερμηνείες τους. Το κοινό καταχειροκρότησε όλους τους συντελεστές, στο τέλος.

 

15 Ιουλίου 2023

 

«Κηποθέατρο Παπάγου», Δήμων: Παπάγου – Χολαργού  

Οδός Κορυτσάς – 6η ΣΤΑΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και για το πρόγραμμα της περιοδείας, πατήστε εδώ:  https://www.ticketservices.gr/event/atairiasto-zevgari-dipethe-kozanis/

 

ΙΟΥΛΙΟΣ: Παπάγου Σάββατο 15, Χαλκίδα Δευτέρα 17, Βριλήσσια Τετάρτη 19, Πετρούπολη Παρασκευή 21, Σαλαμίνα Σάββατο 22, Νίκαια (Κηποθέατρο) Δευτέρα 24, Νέα Μάκρη Τρίτη 25, Πειραιάς (Βεάκειο) Πέμπτη 27,  Ηλιούπολη Δευτέρα 31

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Λαύριο Κυριακή 27, Κορυδαλλός Πέμπτη 31

 

Νίκος Μπατσικανής, ποιητής, συγγραφέας, κριτικός Θεάτρου,

μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

 

Νιλ Σάιμον (αγγλικά: Neil Simon, 1927 – 2018): Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Πολυγραφότατος και πολυτάλαντος, έλαβε περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ και Τόνυ από οποιονδήποτε άλλον συγγραφέα. Τα έργα του μεταφράστηκαν και παίχτηκαν σε όλον τον κόσμο και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς τού αμερικανικού θεάτρου.

Γεννήθηκε στο Μπρονξ τής Νέας Υόρκης από Εβραίους γονείς. Μεγάλωσε την εποχή τής «Μεγάλης Ύφεσης», και η παιδική του ηλικία χαρακτηρίστηκε από καυγάδες, οικονομική ανέχεια και δυστυχία. Το καταφύγιό του ήταν πρώτα οι κινηματογραφικές αίθουσες και στη συνέχεια η συγγραφή, ώστε να ξορκίζει τη βαριά, ασφυκτική ατμόσφαιρα της οικογενειακής του εστίας.

Μετά τον Β. Π. Πόλεμο άρχισε να γράφει σκετσάκια για κωμικούς τού ραδιοφώνου και κατόπιν της τηλεόρασης, μαζί με τον κατά οκτώ χρόνια μεγαλύτερο αδελφό του, Ντάνιελ. Το πρώτο θεατρικό του έργο «Παίξε την τρομπέτα σου» ανέβηκε στο Μπρουκς Άτκινσον Θίατερ του Μπρόντγουεϊ, το 1961. Από εκεί κι έπειτα ήρθαν οι μεγάλες του επιτυχίες: το 1963, το έργο «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο», και το 1965, το έργο «Ένα παράξενο ζευγάρι», με το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο «Τόνυ» της καριέρας του. Τα επόμενα χρόνια θα προταθεί δέκα επτά φορές για Τόνυ και θα κερδίσει ακόμη δυο, για τα έργα: «Τα παιδιά από το Μπιλόξι» και «Χαμένοι στο Γιόνκερς». Το 1966 γράφει την πρόζα για το μιούζικαλ “Sweet Charity” και το 1968 ανεβάζει τη «Σουίτα για δυο» (τρία μονόπρακτα που διαδραματίζονται στην ίδια σουίτα τού ξενοδοχείου «Πλάζα» της Νέας Υόρκης). Η μεγαλύτερη επιτυχία του τη δεκαετία τού ’70 ήταν η μαύρη κωμωδία «Ο φυλακισμένος τής κεντρικής λεωφόρου», η οποία μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη, το 1975, σε δικό του σενάριο. Το 1977 ανεβάζει την αυτοβιογραφική «Καινούρια σελίδα», με θέμα τον δεύτερο γάμο ενός χήρου. Ο Σάιμον, σε πολλές περιπτώσεις, υπήρξε αυτοβιογραφικός και οι ιστορίες του συχνά διαδραματίζονται στις γειτονιές τής Νέας Υόρκης, παρόμοιες με εκείνες στις οποίες μεγάλωσε. Στο επίκεντρο των έργων του βρίσκονται τα προβλήματα και τα άγχη τής καθημερινότητας της μικρομεσαίας τάξης και μέσα από ένα σατυρικό πρίσμα, αναδεικνύεται ως ο πιο εύστοχος παρατηρητής των οικογενειακών και συζυγικών σχέσεων του σύγχρονου ανθρώπου. Το 1983 άρχισε να γράφει μια τριλογία-αναφορά στα νεανικά του χρόνια, την επονομαζόμενη «τριλογία του Μπράιτον Μπητς»: «Αναμνήσεις από το Μπράιτον Μπητς», «Τα παιδιά από το Μπιλόξι» και «Προορισμός το Μπρόντγουεϊ». Για τα έργα αυτά έλαβε μερικές από τις καλύτερες κριτικές του. Επίσης, το 1983, έγινε ο μόνος εν ζωή θεατρικός συγγραφέας, του οποίου το όνομα έφερε τιμητικά ένα από τα θέατρα της Νέας Υόρκης. Το 1991, με το έργο του «Χαμένοι στο Γιόνκερς» τιμήθηκε με το «Βραβείο Πούλιτζερ».

Ο Σάιμον εργάστηκε ως σεναριογράφος σε περισσότερες από είκοσι ταινίες κι έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ σεναρίου. Ορισμένα από τα κινηματογραφικά σενάριά του είναι προσαρμογές των δικών του θεατρικών έργων, αλλά κάποια είναι πρωτότυπα έργα, όπως τα: «Οι επαρχιώτες» και «Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο». Παρόλο που οι περισσότερες από τις ταινίες του έκαναν μεγάλη επιτυχία, ο Σάιμον έβλεπε τη δουλειά τού σεναριογράφου ως πάρεργο.

Ο Σάιμον παντρεύτηκε πέντε φορές. Υπέφερε από Αλτσχάιμερ, κι ενώ νοσηλευόταν για νεφρική ανεπάρκεια, πέθανε από πνευμονικές επιπλοκές, σε ηλικία 91 ετών.

 Ο Νιλ Σάιμον έγραψε περίπου πενήντα θεατρικά έργα, πρόζα και μιούζικαλ. (Βικιπαίδεια, απόσπασμα)