«Η Τουρκομερίτισσα», του Δημήτρη Καρατζιά(βασισμένη στη ζωή της Μαρίκας Νίνου

4

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς

Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικό – Κοστούμια: Κική Μαυρίδου

Σχεδιασμός φωτισμών – Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κολλά

 

Τrailer παράστασης:  “ORKI Productions”:

Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς

Πρόγραμμα παράστασης – κείμενο: «Εκδόσεις Αιγόκερως»

Διεύθυνση Παραγωγής: Δήμητρα Γεωργοπούλου

Επικοινωνία – Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση

Παραγωγή: “VAULT Theatre Plus”

 

ΔIANOMH

Στον ρόλο της Μαρίκας Νίνου η Ελένη Ουζουνίδου

και στον ρόλο του Τζίμη Μάρκου ο Δημήτρης Καρατζιάς

 

Η παράσταση, μετά την επιτυχημένη πορεία της στην Αθήνα, στον Πολυχώρο “VAULT” (2022 – 23) και στο θέατρο «Εν Αθήναις» (2023 – 24)  καθώς και τη μεγάλη χειμερινή περιοδεία της ανά την Ελλάδα, παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00 και Κυριακές στις 18:00, μέχρι τις 2 Ιουνίου 2024.

  

   «Η Τουρκομερίτισσα» διακρίθηκε σε δύο Πανελλήνιους διαγωνισμούς: Στον 41ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, το 2022, και στον 3ο  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας «ΚΕΦΑΛΟΣ» το 2023, όπου, σε αμφότερους, βρέθηκε στα οκτώ καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, αποσπώντας έπαινο.

    

   Στο σπουδαίο κείμενο του Δημήτρη Καρατζιά, η Μαρίκα Νίνου και ο Τζίμης Μάρκου ξανασυναντιούνται στην ξακουστή ταβέρνα «Τζίμης, ο Χονδρός» και  αφηγούνται την πολυτάραχη ζωή της Τουρκομερίτισσας, μιας ερμηνεύτριας που σφράγισε  το ρεμπέτικο – λαϊκό τραγούδι μας.  Η Μαρίκα Νίνου (πραγματικό όνομα: Ευαγγελία Αταμιάν), αρμένικης καταγωγής, γεννήθηκε το 1918 ή 1922 και πέθανε πολύ νέα, στα 1957. Συγχρόνως με τη ζωή και τη σταδιοδρομία της, οι θεατές γίνονται δέκτες των τραγικών γεγονότων της περιόδου 1910 – 1950, όπως: ο Α΄ και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μικρασιατική καταστροφή, η Κατοχή και ο Εμφύλιος. Παρά τα δραματικές στιγμές που συνόδευσαν την εποχή της, η Νίνου μεγαλουργεί, κυρίως στο πλευρό του κορυφαίου συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη (1915 – 1984), που μαζί μάς χάρισαν μεγάλες επιτυχίες, οι οποίες έμειναν αθάνατες («Συννεφιασμένη Κυριακή», «Αχάριστη», «Γεννήθηκα για να πονώ», «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα») και πολλές άλλες.                                      

 Η παράσταση, όπως τη σκηνοθέτησε ο πολυτάλαντος Δημήτρης Καρατζιάς (βοηθός σκηνοθέτη η Δήμητρα Κολλά), «ζωντανεύει» μια έντονη προσωπικότητα αλλά και μια ολόκληρη εποχή, χάρη και στους  άξιους συνεργάτες του.  Την ωραία πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Μάνος Αντωνιάδης, το λιτό – λειτουργικό σκηνικό  και τα όμορφα κοστούμια σχεδίασε η Κική Μαυρίδου, ενώ, οι υποβλητικοί φωτισμοί οφείλονται στη Χριστίνα Φυλακτοπούλου.

Η Ελένη Ουζουνίδου και ο Δημήτρης Καρατζιάς, ηθοποιοί με υπέροχες ερμηνείες στη θεατρική πορεία τους, συγκίνησαν το κοινό στην παράσταση – αφιέρωμα σε μια γυναίκα θρύλο αλλά και σε μια «ματωμένη» περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, εποχή που οι άνθρωποι ήταν αυθεντικοί, τα συναισθήματα πολύ έντονα, οι έρωτες μεγάλοι και, μερικές φορές, «αγιάτρευτοι», στοιχεία που η παράσταση χαρίζει απλόχερα. Τα τραγούδια της Νίνου, ερμηνευμένα από την πρωταγωνίστρια αλλά και αυτό που κλείνει την παράσταση («Θέλω να είναι Κυριακή»,  που λέγεται πως ο Τσιτσάνης το έγραψε το 1961, θρηνώντας τον πρόωρο χαμό της αγαπημένης του Μαρίκας), με τη σπαρακτική φωνή της μοναδικής Καίτης Γκρέυ, μας βρήκαν με υγρά μάτια και αποθεώσαμε τους δύο ηθοποιούς και την παράσταση με ατέλειωτα χειροκροτήματα. Εύγε!

Διάρκεια: 75′ (χωρίς διάλειμμα)

 

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Θέατρο «Έν Άθήναις»

Ιάκχου 19, Γκάζι, 11854 Αθήνα

Σταθμός Μετρό: «Κεραμεικός»

 

FB page: https://www.facebook.com/profile.php?id=61553558113914

Instagram: https://www.instagram.com/en_athines_theatro/ 

 

Πληροφορίες (11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00): 213 0356472, 6951832070

 

Προπώληση more.com:  https://www.more.com/venues/en-athinais/

 

Γενική είσοδος: 15 Ευρώ

Μειωμένο Εισιτήριο: 12 Ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

 

Email: vaultvotanikos@gmail.com   

 

Νίκος Μπατσικανής, ποιητής, συγγραφέας, κριτικός Θεάτρου,

μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών