«Ο στρατηγός κάνει φασαρία στην πλατεία» του Μάκη Τσίτα

84

Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη

Σκηνικά – Κουστούμια: Λίλη Πεζανού

Μουσική: Νίκος Βασιλείου

Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου

Ερμηνείες (με αλφαβητική σειρά): Ελισάβετ Γιαννακού, Μαρία – Νεφέλη Δούκα, Τρύφων Ζάχαρης, Ιωάννα Μπιτούνη, Νίκος Μαυράκης, Λευτέρης Παπακώστας, Δανάη Παπουτσή, Βαγγέλης Ρόκκος, Μυρτώ Σαρρή, Δημήτρης Τσικούρας

Το «φοβερό παιδί» των ελληνικών Γραμμάτων, ο Μάκης Τσίτας, «ξαναχτύπησε» με το νέο θεατρικό έργο του, πρωτότυπο, δυνατό και πολύ επίκαιρο, όπως και το προηγούμενό του, «Μάρτυς μου ο Θεός».  Πρόκειται για πέντε μονόπρακτα, που φωτίζουν ανθρώπινους χαρακτήρες ατόμων τής «διπλανής πόρτας», αποκαλύπτοντας τα όσα «τραγικά» βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις μας. Στην παράσταση, που σκηνοθέτησε η σπουδαία δασκάλα, σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Ρούλα Πατεράκη,  επιβεβαιώνονται τα ήδη γνωστά: «Η τρέλα δεν πάει στα βουνά» αλλά είναι και μεταδοτική, ενώ η αποχαύνωση καλά κρατεί, και στις ημέρες μας, με τη βοήθεια και της υποκουλτούρας ορισμένων τηλεοπτικών μέσων, όπου οι μελό σειρές κυριαρχούν, οδηγώντας μερίδα τηλεθεατών όχι μόνο σε πνευματικό τέλμα, αλλά και σε ταύτιση ορισμένων με τα πρότυπα και τους ήρωες αυτών. Η κυρία Πατεράκη κατάφερε να ζωντανέψει το κείμενο, ως ένα εναλλασσόμενο παιγνίδι, αλλά και να «ενορχηστρώσει» τους πολλούς ηθοποιούς τής παράστασης, επί σκηνής, οι οποίοι, φορώντας τα εμπνευσμένα κουστούμια της Λίλης Πεζάνου, στην οποία οφείλονται και τα «έξυπνα» σκηνικά, συμμετέχουν στη δράση. Τα πολύ ωραία και δυνατά κομμάτια (ελληνικά και ξένα) που ακούγονται σε καίρια σημεία, επέλεξε ο Νίκος Πατεράκης, ενώ οι υποβλητικοί φωτισμοί είναι της Άννας Σμπώκου.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών, οι οποίοι παίζουν πολλούς ρόλους, ο καθένας, κυρίως ανά δύο, «θύτη» και «θύματος», δημιουργούν ποικίλα συναισθήματα, κάνοντας τους θεατές να προβληματιστούν αλλά και να γελάσουν. Ομαδική «δουλειά», στην οποία, καθώς οι ερμηνευτές ασκούν πίεση στον εκάστοτε απέναντί τους, ο συντονισμός και οι κινήσεις τους εναρμονίζονται με τους ακραίους χαρακτήρες που ερμηνεύουν,  εκφράζοντας πειστικά την αλήθεια τού κάθε ρόλου. Το κοινό απόλαυσε μια ωραία και ιδιαίτερη παράσταση, καταχειροκροτώντας  όλους τούς συντελεστές στο τέλος.

 

 Το έργο ανέβηκε 6 – 10 Μαΐου 2019,  με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η παράσταση ήταν ενταγμένη στο Τριετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα 2018 – 2020 «Η δυναμική τού Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο 2019», στα πλαίσια ενός Φεστιβάλ μεταπολεμικού νεοελληνικού έργου, το οποίο παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, γεγονός που αξίζει να μνημονεύσω, απονέμοντας  πολλά συγχαρητήρια στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του, κύριο Νίκο Διαμαντή, για τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες κι επιλογές του, όπως αυτή.

  

Μάιος 2019                                                                         «Δημοτικό Θέατρο Πειραιά»

                                                                                     Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32

                                                                                                 Τ/φ.: 2104143310-20

 

Νίκος Μπατσικανής, συγγραφέας, ποιητής, κριτικός Θεάτρου,

μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών