Τερψιχόρη Παπαστεφάνου – Θάνος Μικρούτσικος Ανακοινώσεις Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (έτος ιδρύσεως 1928)

192

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θάνος_Μικρούτσικος – photo source wikipedia.gr

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (ΕΕΘΜΚ) πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη θλίψη την είδηση της εκδημίας του συνθέτη, πρώην Υπουργού Πολιτισμού και πρώην Προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ, Θάνου Μικρούτσικου, το ευρύ έργο του οποίου, τόσο στον τομέα της μουσικής δημιουργίας όσο και σε αυτόν της πολιτιστικής διαχείρισης, συγκροτεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της πολιτιστικής ιστορίας της χώρας μας της περιόδου από την μεταπολίτευση έως σήμερα. Ως συνθέτης, ο Θάνος Μικρούτσικος ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής –από συμφωνική και μουσική δωματίου έως όπερα και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο-, συνεργάσθηκε με καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, του έντεχνου αλλά και του λαϊκού τραγουδιού, μελοποίησε ποιήματα σημαντικών ελλήνων και ξένων ποιητών, πειραματίσθηκε συνδυάζοντας τονική και ατονική μουσική, εμπλούτισε το ελληνικό τραγούδι με στοιχεία της δυτικής μουσικής παράδοσης και, όντας πάντοτε πολιτικά στρατευμένος, υπηρέτησε την τέχνη του επί σχεδόν μισόν αιώνα με συνέπεια και ακεραιότητα. Η βράβευσή του, το έτος 2002, από το Κέντρο Μελέτης και Ερεύνης του Ελληνικού Θεάτρου, με βραβείο που έφερε το όνομα του μεγάλου μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου, υπήρξε μια αναγνώριση του καλλιτεχνικού αυτού ήθους, το οποίο επίσης χαρακτήρισε τις θητείες του Θάνου Μικρούτσικου ως Υπουργού Πολιτισμού (1993-1994) και Προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ (1998-1999). Η εκτενής δισκογραφία του αποτελεί τεκμήριο της εργασίας ενός καλλιτέχνη σε διαρκή αναζήτηση, η απώλεια του οποίου αφήνει ευδιάκριτο κενό. Η ΕΕΘΜΚ απευθύνει στους οικείους του τα πλέον θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια.

Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2019

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

Γεώργιος Κύρκος-Τάγιας

Γεν. Γραμματεύς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  

Τερψιχόρη Παπαστεφάνου 2

Με ιδιαίτερη θλίψη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (ΕΕΘΜΚ) πληροφορήθηκε την είδηση της εκδημίας της διακεκριμένης μαέστρου, συνθέτριας και μουσικού παιδαγωγού Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, το πρωτοποριακό έργο της οποίας στον τομέα της εναρμόνισης και πολυφωνικής παρουσίασης του λαϊκού και του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη του μουσικού αυτού είδους. Η δημιουργία της Καλλιτεχνικής Χορωδίας Τρικάλων (1955), το υψηλό επίπεδο της οποίας -μοναδικό στα μουσικά χρονικά της περιόδου- εξήραν πολλά μέλη της ΕΕΘΜΚ, όπως οι Μανώλης Καλομοίρης, Μίνως Δούνιας, Αχιλλέας Μαμάκης, Πέτρος Πετρίδης και Αλεξάνδρα Λαλαούνη, υπήρξε ένα αποκλειστικά προσωπικό επίτευγμα της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, το οποίο όχι μόνον ενέπνευσε παρόμοιες προσπάθειες σε άλλες πόλεις αλλά, με τις διακρίσεις που απέσπασε στο εξωτερικό, έδωσε διεθνή υπόσταση στην ελληνική χορωδιακή τέχνη. Σημαντική, εξάλλου, υπήρξε και η συνθετική προσφορά της, που περιλαμβάνει μελοποιήσεις έργων ελλήνων ποιητών, όπως των Νικηφόρου Βρεττάκου, Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σεφέρη αλλά και του Πάνου Παναγιωτούνη, αντιπροέδρου της ΕΕΘΜΚ (1997-2003), στίχους του οποίου η Παπαστεφάνου τόνισε, ηχογράφησε και εξέδωσε σε δίσκο με τίτλο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» (1971). Οι άοκνες προσπάθειες της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου για άνοδο του επιπέδου της μουσικής παιδείας, και ειδικά της χορωδιακής, αποτυπώνονται στην εικοσιοκταετή περίοδο (1985-2013) κατά την οποία είχε αναλάβει την διεύθυνση της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αμαρουσίου. Δικαίως η Πολιτεία την ετίμησε δίδοντας στο σύνολο το όνομά της (2016). Την σημαντική αυτή παρακαταθήκη συνεχίζει επαξίως η κόρη της, διεθνώς αναγνωρισμένη πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, στην οποία, καθώς και στους οικείους της, η ΕΕΘΜΚ εκτείνει τα πλέον θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια.

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2019

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

Γεώργιος Κύρκος-Τάγιας

Γεν. Γραμματεύς