«Η Μαντόνα με το Γούνινο Παλτό», του Σαμπαχατίν Αλί

25

 

Θεατρική απόδοση: Έφη Βενιανάκη

Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Επιμέλεια Φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης

Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφία: Ματίνα Κωστιάνη

Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Παπακωνσταντίνου

Φωτογραφίες: Πέτρος Μακρής

Διεύθυνση παραγωγής: Κορίνα Αντωνοπούλου

 

Επικοινωνία και προβολή παράστασης: Νταίζη Λεμπέση

 

Ερμηνείες: Βίκυ Διαμαντοπούλου, Φώτης Καράλης, Βασίλης Τριανταφύλλου

 

Παίζει ζωντανά ο μουσικός Ανδρέας Γυφτάκης

 

Συμπαραγωγή ομάδα “Anima” και “Alhambra Art Theater”

 

Ένας Τούρκος ερασιτέχνης ζωγράφος (Ραΐφ-εφέντη), ο οποίος ασφυκτιά στην πατρίδα του, μεταναστεύει στο Βερολίνο, με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  Εκεί, άλλα ήθη και έθιμα, διαφορετική νοοτροπία και αντιμετώπιση της ζωής και των ανθρώπων. Σε κάποια του έξοδο, για να γνωρίσει την πόλη, συναντάει μιαν όμορφη Γερμανοεβραία (από την Τσεχία), καλλιτέχνιδα, τη Μαρία Πούντερ -μια Μαντόνα που κυκλοφορεί με γούνινο παλτό, και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια περίεργη σχέση – φιλία, που δεν βασίζεται μόνο στην εξωτερική εμφάνιση των ηρώων, όπως της εντυπωσιακής Γερμανίδας, αλλά και σε εσωτερικά ψυχικά χαρίσματα (π.χ. αγνότητα, ειλικρίνεια του μετανάστη). Η εξέλιξη των γεγονότων, «κομμάτια» των οποίων παρουσιάζονται και από έναν αφηγητή, οι ανατροπές και η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση της γυναίκας οδηγούν τον μετανάστη και την ιστορία σε ανεπιθύμητη πορεία. Ένας έρωτας δύο νέων ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, θρησκείες και πολιτισμούς. 

Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη (βοηθός σκηνοθέτη η Δανάη Παπακωνσταντίνου) κατάφερε να φωτίσει απολύτως τον εσωτερικό κόσμο των δύο κεντρικών ηρώων και τα ποικίλα συναισθήματα που προκαλεί ο καταλύτης έρωτας. Στο κατόρθωμά της αυτό συνέβαλε, κατά τη γνώμη μου, η αφαίρεση των στοιχείων που παραπέμπουν σε τόπο και χρόνο, αφήνοντας να «δράσουν» μόνον ο Λόγος, τα αισθήματα και τα γεγονότα. Σε αυτό συνέβαλαν, τα μέγιστα, το μυθιστόρημα του Σαμπαχατίν Αλί (1907 – 1948, δολοφονία), η δυνατή θεατρική απόδοση της Έφης Βενιανάκη (εκδόσεις Αιγόκερως), τα λιτά – λειτουργικά σκηνικά και τα ωραία κοστούμια του Γιώργου Λυντζέρη, η περίτεχνη πρωτότυπη μουσική σύνθεση που έγραψε ο Κώστας Νικολόπουλος, η εμπνευσμένη κίνηση – χορογραφία της Ματίνας Κωστιάνη και οι υποβλητικοί φωτισμοί του Γιώργου Αγιαννίτη. Έτσι, μια ερωτική ιστορία παύει να είναι ένα απλό ρομάντζο και γίνεται ένα «μπερδεμένο κουβάρι», με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται. 

Το «ζευγάρι» των ερωτευμένων: Βίκυ Διαμαντοπούλου και Βασίλης Τριανταφύλλου ενστερνίσθηκαν τη σκηνοθετική άποψη και χαρίζουν ερμηνείες υψηλού επιπέδου, πλαισιωμένοι από τον επίσης εξαιρετικό Φώτη Καράλη, στον ρόλο του αφηγητή, που τον αποδίδει και με όμορφες χορευτικές φιγούρες.  Εναλλασσόμενα συναισθήματα, αδιέξοδα και ψυχολογικοί κλυδωνισμοί, όλα κατατίθενται ατόφια και δυνατά, παραβλέποντας, μάλιστα, ταξικές, εθνικές και θρησκευτικές υποστάσεις. Ο Ανδρέας Γυφτάκης συνόδεψε μουσικά τους τρεις ερμηνευτές. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Παραστάσεις: Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 (μέχρι 16 Μαΐου 2023)

 

“Alhambra Art Theater”

Στουρνάρη 53 & 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Αθήνα

Τηλ.: 2105220120-1

 

Διάθεση εισιτηρίων: “Ticketplus.gr”

info@ticketplus.gr   –  210 220 3000  (09.00 – 21.00)

 

Νίκος Μπατσικανής, ποιητής, συγγραφέας, κριτικός Θεάτρου,

μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών