«Η ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ», της Agatha Christie
Συγγραφέας: Αγκάθα Κρίστι
Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία: Κίρκη Καραλή
Θεατρική Απόδοση: Αντώνης Γαλέος
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά – Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφία – Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Γραφιστική Επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λητώ Τριανταφυλλίδου
Παραγωγή: “Happy Productions” – Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης
Προβολή – Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση
Ερμηνείες (με αλφαβητική σειρά): Μάριος Αθανασίου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ράνια Οικονομίδου, Δημήτρης Πετρόπουλος, Νίκος Πολυδερόπουλος, Βαγγέλης Σαλευρής, Χάρης Τζωρτζάκης, Σάννυ Χατζηαργύρη
Θερμές ευχαριστίες σε: Λιάνα Κανέλλη, Πάνο Σόμπολο και Σεμίνα Διγενή, οι οποίοι «δάνεισαν» τις φωνές τους για τις ανάγκες της παράστασης.
Η “Happy Productions” παρουσιάζει για 3η χρονιά, στον Νέο Ακάδημο, σε μια μεγάλη παραγωγή, το θρυλικό έργο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι «Η Ποντικοπαγίδα» («The Mousetrap»), το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του Θεάτρου, που παίζεται συνεχώς στο West End (Λονδίνο) από τo 1952 έως σήμερα. H «βασίλισσα» έργων μυστηρίου, στην αρχή δεν πίστευε πως αυτό το έργο θα μπορούσε να αντέξει, στη σκηνή, για καιρό. Όταν η πορεία του τη διέψευσε, απέδωσε τη συνεχιζόμενη επιτυχία του στο γεγονός πως υπάρχει «κάτι» στο κείμενο που αφορά τον κάθε θεατή προσωπικά. Η αρχική του εκδοχή (1947) ήταν ραδιοφωνική, βασισμένη στο αδημοσίευτο, ακόμα, διήγημα της Αγκάθα Κρίστι με τίτλο «Τρία τυφλά ποντίκια». Τον τίτλο «Ποντικοπαγίδα» η συγγραφέας τον εμπνεύστηκε από το θεατρικό έργο «Άμλετ» του Σαίξπηρ, όπου ο ομώνυμος ήρωας για να αποκαλύψει την ενοχή της μητέρας και του πατριού του, σκαρφίζεται έναν τρόπο με τον οποίο θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Στη νέα προσαρμογή του έργου, με ευφάνταστη σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Κίρκης Καραλή (Βοηθός Σκηνοθέτη η Λητώ Τριανταφυλλίδου), μεταφερόμαστε, μια μέρα με πολύ χιόνι, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 (όταν δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα), σε μιαν απομονωμένη ελληνική πανσιόν. Εκεί, οκτώ άνθρωποι, που ο καθένας τους κρύβει κι από ένα μυστικό, είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν νεκροί, από άτομο που βρίσκεται ανάμεσά τους.
Η υποδειγματική θεατρική απόδοση οφείλεται στον μεταφραστή, ηθοποιό, σκηνοθέτη και δραματουργό Αντώνη Γαλέο. Τη θαυμάσια πρωτότυπη μουσική σύνθεση έκανε ο πιανίστας και συνθέτης Αντώνης Παπακωνσταντίνου. Το ωραίο σκηνικό και τα όμορφα κοστούμια σχεδίασε η ενδυματολόγος και σκηνογράφος Άση Δημητρολοπούλου, ενώ τους υποβλητικούς φωτισμούς η σχεδιάστρια φωτισμού Μελίνα Μάσχα.
Οι ηθοποιοί: Μάριος Αθανασίου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ράνια Οικονομίδου, Δημήτρης Πετρόπουλος, Νίκος Πολυδερόπουλος, Βαγγέλης Σαλευρής, Χάρης Τζωρτζάκης και Σάννυ Χατζηαργύρη απογείωσαν την παράσταση, με τις ερμηνείες τους.
Έργο μυστηρίου και αγωνίας. Απολαυστική παράσταση, με την πρωτοτυπία η ιστορία να εκτυλίσσεται στην Ελλάδα και οι ήρωες να έχουν τα ονόματα των ηθοποιών που ενσαρκώνουν τον κάθε ρόλο. Πολλά απρόσμενα γεγονότα και ανατροπές οδηγούν σε απολαυστικό αποτέλεσμα, με το μυστήριο να κορυφώνεται, διανθισμένο και με χιουμοριστικά στοιχεία.
Οι θεατές, στο κατάμεστο θέατρο, καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές, στο τέλος, ενώ σε όλη τη διάρκεια υπήρξε άφθονο γέλιο και μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Διάρκεια Παράστασης: 1 ώρα και 40 λεπτά, χωρίς διάλειμμα
Θέατρο «Νέος Ακάδημος»
Ιπποκράτους 17 & Ακαδημίας, Αθήνα 10679
Τηλέφωνα: 210 3625119 & 210 0080900
Πλησιέστερος σταθμός Μετρό: «Πανεπιστήμιο»
info@neosakadimos.gr
Παραστάσεις: Τετάρτη 20.00, Πέμπτη 20.00, Παρασκευή 19.00, Σάββατο 18.00, Κυριακή 20.30
Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις άνω των 15 ατόμων (στο τηλέφωνο 210 0080900)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.viva.gr/tickets/theater/neos-akadimos/i-pontikopagida
Νίκος Μπατσικανής, ποιητής, συγγραφέας, κριτικός Θεάτρου,
μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών
Άγκαθα ή Αγκάθα Κρίστι (Agatha Christie, 1890 – 1976): Αγγλίδα συγγραφέας, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «βασίλισσα» των έργων μυστηρίου. Πρώτα παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Archibald Christie, κι απέκτησαν μια κόρη, αλλά χώρισαν δέκα χρόνια μετά. Έγραψε πολυάριθμα αστυνομικά μυθιστορήματα και διηγήματα (αλλά και βιβλία με ρομαντικές ιστορίες, με το ψευδώνυμο Mary Westmacott) που μεταφράστηκαν σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου και υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει πολλά εκατομμύρια αντίτυπα. Εξ αυτών, γνωστότερα είναι τα: «Ποντικοπαγίδα», «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές», «Ραντεβού με τον Θάνατο», «Τραγικό Ιντερμέτζο», «Έγκλημα στον Νείλο», «Το Κυνήγι των Κατασκόπων», «Στην Κόψη του Φεγγαριού», «Το Πάρτυ», «Ταξίδι προς το Άγνωστο», «Η Πύλη του Πεπρωμένου», «Αυλαία», «Νέμεσις», «Σύντροφοι στο Έγκλημα», «Οι Άγγελοι δεν Φλυαρούν», «Στον Αστερισμό τής Παρθένου», «Ραντεβού στη Βαγδάτη». Η φαντασία της, μεταξύ άλλων, δημιούργησε τον Ηρακλή Πουαρό, έναν μικρόσωμο και πανέξυπνο ντετέκτιβ, και τη Μις Τζέιν Μαρπλ, πρόσωπα που υπήρξαν πασίγνωστοι ήρωες σε κινηματογραφικές ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές, τηλεταινίες και θεατρικά έργα. Συμμετείχε, επίσης, σε πολλές αρχαιολογικές αποστολές, στη Μέση Ανατολή, που διοργάνωσε ο δεύτερος σύζυγός της, γνωστός αρχαιολόγος Sir Max Mallowan. Το 1971 τιμήθηκε με τον τίτλο της Λαίδης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Dame Commander of the British Empire, DBE). – (Βικιπαίδεια, απόσπασμα)