«Η εκδίκηση της Μελιτώς», του Χριστόφορου Χριστοφή

    42

    Κείμενο και Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Χριστοφής

    Μουσική: Νίκος Ξανθούλης

    Σκηνογράφος: Αση Δημητρολοπούλου

    Συνεργάτης σε σκηνικά και κοστούμια: Σταύρος Μπαλής

    Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Παπουλάκου

    Φωτισμοί: Αζάντ Χαραλάμπους

    Ηχολήπτης: Νίκος Καραπιπέρης

     

    Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου

    Βοηθός παραγωγής: Ερμιόνη Μπερτάνη

    Φωτογραφίες: Ρούλα Ρέβη

    Παραγωγή: «Τέχνης Πολιτεία»

    Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

     

    Ερμηνείες: Γιώργος Χρανιώτης (Κανένας), Κωνσταντίνα Τάκαλου (Μελιτώ), Μαρία Παπαφωτίου (Φανώ), Δημήτρης Σαμόλης (Αγάθωνας), Δημήτρης Μαύρος (Δάος)

     

    Μουσικός, επί σκηνής: Σόνια Χαραλαμπίδου

    Τραγούδι: Σοφία Παπουλάκου

     

    Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής, τιμημένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το βραβείο Κάρολος Κουν 2020 – 2021 για το «Το κάλεσμα του Προμηθέα» αλλά και για το σύνολο του έργου του, παρουσίασε μια σύγχρονη τραγωδία, με τίτλο: «Η εκδίκηση της Μελιτώς», σε κείμενα και σκηνοθεσία τού ιδίου. Πρόκειται για το τρίτο μέρος τής τριλογίας του: «Ευριπίδης Μαινόμενος», που αφορά τη ζωή τού μεγάλου τραγικού ποιητή μας, Ευριπίδη (480 π.Χ. – 406 π.Χ.). 

    Από το σημείωμα του συγγραφέα – σκηνοθέτη, μαθαίνουμε πως η Μελιτώ, δεύτερη σύζυγος του Ευριπίδη, νιώθει παραμελημένη από τον ποιητή, ο οποίος απουσιάζει από το σπίτι τους στην Αθήνα και συχνάζει σε μια σπηλιά τής Σαλαμίνας, όπου γράφει τα έργα του. Με τα χρόνια κι αφού τον απατάει (όπως λέγεται) με έναν απελεύθερο δούλο (Κανένας), σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη συζυγική στέγη, έχοντας σκοπό να μεταμορφωθεί σε άντρα, για να μπορεί να ερμηνεύει σπουδαίους θεατρικούς ρόλους, ανά την Ελλάδα και τις αποικίες της. (σ.σ. Στην αρχαιότητα μόνο άντρες ερμήνευαν τους ρόλους, αντρικούς και γυναικείους, στο Θέατρο). Ο σκοπός της επιτυγχάνεται με την βοήθεια μιας φίλης της, εταίρας, και του Κανένα, ενός ψαρά, εραστή τής Μελιτώς.  Στη διάρκεια του έργου λαμβάνουν χώρα πολλά και παράξενα ευτράπελα, δοσμένα με σκηνές που παραπέμπουν σε ιεροτελεστία αλλά και στη ρεαλιστική, σκληρή πραγματικότητα (πορνεία / πόρνες, μηχανορραφίες, δηλητήρια, ξόρκια, απάτες κ.ά.), ενώ γνωρίζουμε και τον τραγικό ποιητή Αγάθωνα (περ. 448 π.Χ.- περ. 400 π.Χ.) αλλά και τον Δάο, δούλο και συνεργάτη τού Ευριπίδη στις  μουσικές συνθέσεις του.

    Μέσα από το εξαίρετο ποιητικό  κείμενο του Χριστοφή, αποκαλύπτεται μια ιδιαίτερη γυναικεία προσωπικότητα αλλά και η καθημερινότητα της Αθήνας, γεγονότα που δεν κάλυπταν οι ιστορικοί τής εποχής. Ο σπουδαίος συγγραφέας και σκηνοθέτης, δημιουργός των γνωστών ταινιών: «Περιπλάνηση», «Ρόζα», «Βασίλισσα Μαϊμού» αλλά και διεθνών παραγωγών Όπερας, ανά την Ευρώπη, πρόσφερε στους θεατές μια πρωτότυπη και θαυμάσια παράσταση (Βοηθός Σκηνοθέτη η Σοφία Παπουλάκου), αποτέλεσμα και των άλλων συντελεστών της. Η ωραία μουσική ανήκει στον συγγραφέα, μουσικό και συνθέτη Νίκο Ξανθούλη. Το λειτουργικό σκηνικό, στην ενδυματολόγο και σκηνογράφο Αση Δημητρολοπούλου (Συνεργάτης σε σκηνικά και κοστούμια ο αρχιτέκτονας, ενδυματολόγος και σκηνογράφος  Σταύρος Μπαλής). Οι υποβλητικοί και άκρως απαιτητικοί φωτισμοί, στον Αζάντ Χαραλάμπους.

     Αξιοθαύμαστες οι ερμηνείες των ηθοποιών. Η Κωνσταντίνα Τάκαλου (από τις σπουδαιότερες της γενιάς της) έδωσε δείγματα υψηλής τεχνικής, ερμηνεύοντας τον απαιτητικό ρόλο της «ιδιαίτερης» Μελιτώς.  Ο Γιώργος Χρανιώτης (πάντα στέρεο ταλέντο) ιδανικός «Κανένας». Οι νεότεροι: Μαρία Παπαφωτίου (Φανώ), Δημήτρης Σαμόλης (Αγάθωνας), Δημήτρης Μαύρος (Δάος) με εξίσου θαυμαστές ερμηνείες. Η  Σόνια Χαραλαμπίδου στην αρχαία λύρα και η Σοφία Παπουλάκου στο τραγούδι ολοκλήρωσαν το υπέροχο αποτέλεσμα. Οι θεατές αποθέωσαν όλους τους συντελεστές, στο τέλος, με ζωηρά χειροκροτήματα και δυνατά επιφωνήματα.

     

    Η παράσταση στο Αττικό Άλσος – «Θέατρο Κατίνα Παξινού», δόθηκε στις 7 Ιουλίου 2023, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Περιφέρειας Αττικής και του 1ου  Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

     

    «Θέατρο Αττικού Άλσους – Κατίνα Παξινού»

    Νίκος Μπατσικανής, ποιητής, συγγραφέας, κριτικός Θεάτρου,

    μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών